Ajal, mil uudistetulva täitsid pigem negatiivsed hoovused ja depressioon, leidsid tuhanded inimesed tahtmist isamaaliste aadete otsimisest elulusti ammutada. Ja sellest on ülihea meel.

Üliheaks võib pidada ka finaali jõudnud Eesti asjade valikut: leidub nii poppi ja noortepärast kui ka juuri aastatuhandete tagant, rääkimata tänapäevasest innovaatilisusest.

Lõplikud hääletamistulemused koos asjade loojate ja ajajate kommentaaridega on siin.

7. Sajakroonine
336 häält ehk 0,8% häältest

Vladimir Taiger, sajakroonise rahatähe autor: „Järelikult on sajakroonine tõesti jäänud inimeste südamesse, kui ta hoolimata kadumisest finaali jõudis. Pealegi oli sajakroonisel ainukene meie rahatähtede daam, pealegi väga väärikas daam.”

6. Hiied
997 häält ehk 2,1%

Ahto Kaasik, hiite hääle kandja, hiiekaitsja: „On märgiline, et Eestis väärtustatakse pühapaiku ka digiajastul. Ju mõistetakse: hiis on koht, kus asuvad ja kasvavad me vaimsed juured.”

5. Künnivõistlus
2011 häält ehk 4,3%

Heino Laiapea, ajakirjanik ja agronoom, künnivõitluse väsimatu propageerija: „Usun, et Eesti asja konkursiga tõime künni ja künnivõistluse inimestele lähemale. Kindlasti on künnivõistluse koht finaalis märgiks, et päev, mil Eestis toimuvad künni maailmameistrivõitlused, on meile oluliselt lähemale jõudnud.”

4. Külaliikumine Kodukant
2614 häält ehk 5,6%

Külli Vollmer, Kodukandi projektijuht: „Konkurss näitas, et Kodukant pole nähtav üksnes külades, vaid Eestis laiemalt. Kindlasti oli ettevõtmine võrgustike toimimise testiks, sest just tänu võrgustikele anti kandidaatide poolt palju hääli. Kodukandil on konkursist palju õppida, sest tulevikus kavatseme veebihääletusi kasutada nii aasta külade valimisel kui ka muude projektide puhul.”

3. Peterburi Jaani kiriku taastamine
5271 häält ehk 11,2%

Madis Järv, kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna töötaja, üks taastamise initsiaatoreid: „Meie pikk töö Peterburi Jaani kiriku taastamiseks pole olnud asjata, et seda on tähele pandud. See kirik on eesti kultuuri eelpost Venemaal ja näitab Eesti ja Vene suhete võimalusi ja positiivsust.”

2. Simpel Session
16 531 häält ehk 35,2%

Risto Kalmre, disainer, korraldab koos vend Marioga Simpel Sessionit:

„Tore, et me ettevõtmine läheb paljudele korda. Ja ütlen julgelt: tegemist on Euroopa ja ka maailma ühe tuntuima BMX-rataste võistlusega. Kindlasti aitab tuntusele kaasa ka meie kümme aastat kogemusi, sest alustasime ju Tartus alguses üsna tagasihoidliku ettevõtmisega.”

1. Looduskaamerad
19 136 häält ehk 40,8%

Gennadi Skromnov, portaali Looduskalender toimetaja, looduskaamerate vaimne isa: „Et looduskaamerad said nii palju hääli, on meie vaatajate teene. Ju neile on meeldinud seal keskkonnas olla, energiavoost osa saada. Looduskaamerad on kindlasti kollektiivne looming, mille osaks pole üksnes loodusvaatluste võimaldajad, vaid ka loodus ise, mis läbi kaamerate paistab.

Kõige tähtsam on aga see, et Eesti asja otsimises pole olnud kaotajaid. Minu jaoks on olnud võitjad kõik need enam kui kolmkümmend asja, mis hääletusel osalesid. Ma ei näe laiemas plaanis vajadust kedagi eelistada, sest kõik Eesti asjad on edendamist ja kiitust väärt.”