“Praegu on süstiks hea aeg, sest kes ütleb, et oktoobri lõpus juba grippi ei tule,” ütles perearst Svea Rosenthal. Tema sõnul on praegu end vaktsineerinud üksikud, kuid järgmisel nädalal on oodata gripiohu kartjate arvu tõusu.

“Palavikku mul pole, nohu aga küll ja see ei taha ära minna,” ütles Toomas Kodres, kes külastas eile perearsti. “Mulle tundub, et haigus on pigem viiruslik, sest külmetanud ma pole.”

Valu ja palavik. Svea Rosenthali sõnul on nohu, kurguvalu või palaviku tõttu sel sügisel tema juurde pöördunud päris palju inimesi. “September on muidu ikka veel tugeva tervise kuu olnud. Nüüd on haigestunud lapsed ja täiskasvanud peaaegu võrdselt,” ütles ta.

Paragripile sarnaste tunnustega patsiente on ka perearst Annely Kasel. “Nad kurdavad, et kõik kohad valutavad, mõnel on ka kõrge palavik,” ütles Kask. Tema sõnul sagenesid haigestumised umbes kaks nädalat tagasi.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori asetäitja Kuulo Kutsari sõnul näitasid eelmise nädala andmed, et ülemiste hingamisteede viirushaigustest põetakse praegu ülekaalukalt paragrippi. Väliselt on haigus põdeja jaoks tavalise gripi moodi: vaevavad palavik, pea- ja lihasevalu, halb enesetunne, harva ka nohu ning vahel on kurk valus ja punetab.

“Selle kuu haigestunute andmed pole meil veel käes, kuid mingit epideemiat ei ole,” ütles Kutsar. Tema sõnul on haigestumiste sagenemise põhjuseks see, et täiskasvanud on puhkuste järgselt jälle suletud ruumis hulgakesi koos ning lapsed käivad koolis. “Ninapidi kokkupuutumist on tihedamalt. Taoline asi on alati septembris suvega võrreldes väikest haigestumise tõusu põhjustanud,” ütles Kutsar.

Rosenthali sõnul kipuvad tõbiseid tööl edasi käima. Kui nad natukese aja pärast uuesti arsti juurde tulevad, räägivad, et haigestunud on ka mitmed kolleegid.”3-5 päeva kodus olemist mõjub hästi nii haigestunule kui ka kollektiivile,” soovitas Rosenthal.

Nohu kõige rohkem. “Spetsiaalset paragripi vältimise viisi pole,” ütles tervisekaitseinspektsiooni viroloogia kesklabori juhataja Silver Jõks.

Tõnismäe apteegi proviisori Aino Itra sõnul ostetakse praegu üllatavalt tihti sügisesele haigestumisele viitavaid ravimeid. Eriti paistab vaevavat nohu. “Palavikualandajaid tasub võtta alles siis, kui palavik kõrge. Küll võiks haigestunud osta C-vitamiini. Mõne aja pärast tasuks aga ka praegustel tervetel teha üldtugevdav 2-4-nädalane päevakübarakuur,” soovitas Itra.

Tema sõnul on küll ilusa ilmaga paha haige olla, kuid tänavust kaunist suve tuleb tänada. “Muidu põeksid inimesed veelgi rängemalt ja oleksid ka tüsistused. Praegu võib palavik 3-4 päevaga ära minna.”