Reformierakonna esimees Andrus Ansip kogus Harju- ja Raplamaal 22 556 häält, millega ta saavutas isikumandaadi ja viis parlamenti lisaks endale veel kaks samas ringkonnas kandideerinud reformierakondlast – Rain Rosimannuse ja Harri Õunapuu.

Politoloog Rein Toomla hinnangul jääb Ansipi rekord pikaks ajaks ületamatuks. “Muidugi on tehniliselt võimalik muuta Tallinn üheks valimisringkonnaks ja siis pole selle rekordi löömine probleem, aga praeguse valimissüsteemi säilimisel on see tulemus ületamatu,” lisas ta.


Politoloogi hinnangul on alates 1999. aasta valimistest erakonnad asunud panustama ühele-kahele selgele liidrile igas valimisringkonnas. “Reformierakond suutis nendel valimistel peaaegu kõikidesse ringkondadesse tugeva tegija kandideerima panna,” lisas Toomla. Samas on valijate käitumine muutunud aasta-aastalt Toomla hinnangul just selles suunas, et hääl antakse erakonna poolt ja toetatakse tõenäolist riigikokku jõudvat nime. “Seepärast suudavad ka kõik ringkondade esinumbrid saavutada suhteliselt hea tulemuse,” lisas Toomla.

Kümnest parimast häälekogujast lõppenud riigikogu valimistel olid viis pärit Reformierakonnast, kolm Keskerakonnast ning kaks Isamaa ja Res Publica Liidust. Kümme parimat häälekogujat korjasid kõik üle 5700 hääle, s.t said endale iga viienda valimaskäinu hääle.

Parlamenti pääsenud erakondade esimeestest läks kõige nigelamalt Rahvaliidu esimehel Villu Reiljanil, kes sai Jõgeva- ja Tartumaal 2855 häält. Reiljani tulemus oli üleriiklikus arvestuses 43. Kümne parima häälekoguja sekka ei mahtunud ka roheliste esimees Marek Strandberg (5676 häält) ja sotsiaaldemokraatide juht Ivari Padar (5522 häält).