"Kaitsepolitseilt ootan järgmise nädala alguseks abinõude plaani, kuidas teha rahvusvahelist koostööd partneritega nii Euroopa Liidus kui mujal, vältimaks našilaste seaduserikkumisi ka teistes riikides," ütles siseminister Jüri Pihl, kes on ühtlasi endine kaitsepolitsei peadirektor.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles Päevaleht Online'ile, et minister pole rahul sellega, et turistiviisadega riiki saabunud Naši liikmed nii sel esmaspäeval kui 22. mail Tõnismäele meelt avaldama üldse pääsesid.

Eesti võimud kehtestasid Tõnismäel Teise maailmasõja aegses Nõukogude sõjaväevormis seisnud ja viisarežiimi rikkunud Naši liikmetele 10-aastase sissesõidukeelu Eestisse. Eesti liitumisel Schengeni ruumiga hakkab sissesõidukeeld kehtima kõikides Schengeni liikmesriikides.

"Kohene sissesõidukeeld kõikidesse Euroopa Liidu riikidesse piiraks oluliselt tänapäeva noore inimese tulevikuväljavaateid. See tähendab loobumist suurest hulgast õppimise, töötamise ja karjääri tegemise võimalustest. Õigusrikkumisi toime panevad isikud peavad teadma, et oma tegude eest tuleb vältimatult vastutust kanda," ütles siseminister Pihl. 

Kaitsepolitsei peadirektor Aldis Aluse sõnul vastab amet siseministri tõstatatud küsimustele üldises asutustevahelise asjaajamise korras ning ei pea õigeks ühe ministeeriumi haldusala siseste koostööküsimuste lahendamist meedia vahendusel. "Seda enam, et kaitsepolitseiameti koostöö välisriikide julgeolekuasutustega on tulenevalt riigisaladuse seadusest salastatud," lisas Alus.

"Saame vaid öelda, et kaitsepolitseiameti koostöö nii Eesti kui teiste riikide partnerteenistusega on olnud aktiivne ja tõhus, mis avaldub ka äärmuslaste aktsioonide seni tulemuslikus tõkestamises. Usume, et see tõhus koostöö jätkub ja peame positiivseks, et siseminister seda tööd tähtsustab," rääkis Alus.