Konflikt sai alguse Tallinnas Pärnu maanteel asuvast Cafe VS kohvikust, mille sulgemisest häiritud poliitikud skandaali korraldasid. Baari mänedžeri Taavi Veltmanni sõnul tekkis konflikt sellest, et soliidses eas mehed ei soovinud tasuda arvet ja keeldusid lahkumast. “Meil oli sulgemise aeg, ja poole tunniga, mis nad seal olla jõudsid, ei suuda just kuigi suurt arvet teha,” ütles Veltmann.

Kuraasikate poliitikute ohjeldamiseks vajutas baaritöötaja kell 23.56 turvafirma Falck paanikanuppu. Turvamehed panid meestel käed raudu ja kutsusid politsei.

Baariarve tasunud Arule ja Teinile lisas võimuesindajate kohaletulek uut kuraasi. Taltumise asemel hakkasid mehed politseinikke sõimama “miilitsateks”, “kuradi värdjateks” ja solvasid neid roppude sõnadega. Lisaks hooplesid nad endi riigikogulase staatusega, kuivõrd nad tundvat seetõttu politseijuht Robert Antropovit ja siseministrit.

Uudisteportaali Delfi teatel skandeerisid mehed “Antropovit, Antropovit” ja ähvardasid politseinikke, arste ja turvamehi ametist lahtilaskmisega. Kui Aru kaotas juba kohvikus tasakaalu ja kukkus korraks pikali, siis Teinil läks õnnetumalt – rüseluses korravalvuritega vigastas ta politseibussi kongi ukse vastu oma nägu. Ametliku versiooni järgi kukkus Tein ise bussi minemisel.

Wismari haiglas keeldusid mehed joobeekspertiisist. Lahkudes jäid mehed politseisaate “Raport” objektiivi ette. Videosalvestiselt on näha, kuidas kaamerameest mitte tähele panev verise näoga Tein palub teda saatvatel politseinikel käeraudu lõdvemaks lasta. “Need on mu kuradi kümnemiljonilised näpud,” ütles kirurgina tuntuks saanud Tein.

Praalisid veel politseimajaski

Seejärel viidi mehed kesklinna politseijaoskonda, kus Aru keeldus autost väljumast. “Saatke mind nii nagu enne. Ma ei lähe enne, kui te mind saadate,” pidas Aru silmas olukorda, kus ta jõuliselt kahe mehe vahel politseibussi suruti. “Olge head, saatke mind politseijaoskonda.”

Kui konvoeerijad Arul käe alt kinni võtsid, tänas mees neid viisakalt. ”Teine asi kohe!”

Eile hommikul jaoskonna peauksest väljuda soovinud mehed kohkusid neid oodanud ajakirjanikke nähes esmalt tagasi. Uuele katsele mindi kümmekonna minuti pärast, kui nad politseist tagaukse kaudu minema hiilida üritasid. Lõpuks lahkusid mehed erakonna värvides mikrobussiga.

Hommik: kriminaalasi ja kibe patukahetsus

Politseinike solvamise eest võib karistada trahviga või kuni kaheaastase vangistusega.

Mirko Ojakivi

“Toimunule ei ole mingit õigustust ja loomulikult ei saa me pärast sündinut jääda parlamendiliikmeteks. Seetõttu tegime juba hommikul otsuse loobuda töökohtadest riigikogus,” lausus Peep Aru. Mõlemad mehed polnud eile täpsemateks kommentaarideks kättesaadavad ning palusid pressiesindaja vahendusel veidi aega, et selgitada oma pühapäevaõhtuse käitumise tagamaid.

“Kindlasti ei peida Tein ja Aru end ajakirjanike ja avalikkuse eest. Ehk vajavad nad veidi aega, et selgitada oma tegu,” teatas Reformierakonna fraktsiooni pressinõunik riigikogus Peep Lillemägi.

Eilse päeva jooksul polnud kuigi palju neid inimesi, kes Aru ja Teiniga näost näkku oleks juhtunust rääkida saanud. Küll aga läks ennelõunal uudisteagentuurist BNS välja trükitud uudisega kainerisse Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, korjas mehed autosse ja pidas nendega mõne minuti aru.

“Minu kohtumine nendega oli selles laadis, et ma aitasin neil koju minna ja võtsin neilt avaldused, et nad lahkuvad riigikogust ja väga pikalt me ei rääkinud. Küll aga jäi jutt, et nad puhkavad välja ja selgitavad seejärel oma käitumist,” võttis eile ennelõunal toimunud vestluse kokku Michal.

Reformierakonna peasekretäri sõnul polnud Tein ja Aru nõus online-ajakirjanduse esialgse teemakäsitlusega – nagu olevat nad keeldunud kõrtsiarve tasumisest ja seejuures tüligi norinud.

“Nad kinnitasid, et osa sellest, mis on avalikkusesse paisatud, vastab tõele, aga osa lükkasid nad ümber. Samas otsustasid, et nad ei hakka end kuidagi õigustama ja lahkuvad riigikogust,” teatas Michal. Millega täpselt Aru ja Tein rahul pole, Michal ei täpsustanud ning soovitas ära oodata meeste endi selgitused.

Muidu töökad mehed

Politsei algatas poliitikute tegevuse uurimiseks kriminaalmenetluse politseinike solvamise ja laimamise eest, süüdimõistmise korral võivad mehi oodata trahv või kuni kaheaastane vangistus.

Erakonna aseesimehe Meelis Atoneni sõnul on Aru ja Tein fraktsioonis peamiselt tuntud kui ääretult töökad ja spordilembelised mehed. “Kahju muidugi sellest, et nad tegid suure vea, aga hea meel on selle üle, et nad tegid oma vea parandamiseks kõik: määrasid endale nii karmi karistuse ja loobusid oma töökohast. See on mehine samm,” lisas Atonen. Reformierakonna väitel ei avaldatud Arule ja Teinile riigikogust lahkumiseks survet. Michali kinnitusel tegid mehed otsuse vabatahtlikult.