Ees­ti Päe­va­le­he 20. jaa­nua­ri kir­ju­tis „Riik nöö­gib Ab­haa­siast naas­nud eest­la­si pen­sio­ni­ga” sai po­si­tiiv­se vas­tu­ka­ja rah­vas­ti­ku­mi­nist­ri büroost.

Ar­tik­kel rää­kis Ees­ti rii­gi kut­sel siia 1990-nda­tel saa­bu­nud sõjapõge­ni­kest, kes saa­vad Ees­ti ja Gruu­sia va­he­li­se pen­sio­ni­kind­lus­tu­se le­pin­gu puu­du­mi­se tõttu mi­inimum­pen­sio­ni, sest nen­de Ab­haa­sias töö­ta­tud aas­taid Ees­tis ei ar­ves­ta­ta. Ebaõig­la­seks teeb juh­tu­mi see, et sa­mal ajal Ve­ne­maalt saa­bu­nud mit­te-eest­la­sed on tä­nu rii­ki­de­va­he­lis­te­le le­pin­gu­te­le pen­sio­ni­ga kind­lus­ta­tud.

Rah­vas­ti­ku­mi­nist­ri nõunik Aho Re­bas an­dis kir­ju­ti­se il­mu­mi­se jä­rel tea­da, et mi­nist­ri büroos ol­lak­se ühel mee­lel, et prob­leem tu­leks la­hen­da­da õig­lu­se ja inim­lik­ku­se põhimõte­test läh­tu­des, sest ju­rii­di­li­ne-bürok­raat­lik-dip­lo­maat­lik tee ei pruu­gi an­da tu­le­must. „Tea­da­gi on Ab­haa­sia prae­gu­ne po­lii­ti­li­ne olu­kord ja kuu­lu­vus küsi­tav ja veel­gi küsi­ta­vam on, kas Ab­haa­siast Ees­tis­se tul­nud Ees­ti ko­da­ni­kud olek­sid mõju­ta­tud Ees­ti-Gruu­sia va­he­li­sest le­pin­gust,” sel­gi­tas Re­bas.

Kõik võtab aega

Ta li­sas, et moo­dus­ta­mi­sel on töög­rupp, ku­hu kuu­luk­sid rah­vas­ti­ku­mi­nist­ri büroo, sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi, vä­lis­mi­nis­tee­riu­mi ning ko­da­kond­sus- ja mig­rat­sioo­nia­me­ti esin­da­jad. „Töö-g­rupp peaks sel­gi­ta­ma, kui pal­ju li­sa­ku­lu tooks pen­sio­ni­de ta­su­mi­ne rii­gi­le või oma­va­lit­sus­te­le. Kõik võtab ae­ga, aga an­nab vä­he­malt tead­mi­se, et as­ja­ga te­ge­le­tak­se hea­taht­li­kult ja on min­gi loo­tus jõuda po­si­tiiv­se tu­le­mu­se­ni,” li­sas Re­bas.

1992. aas­tal Ees­ti kut­sel Gruu­sia-Ab­haa­sia sõja ja­lust Ees­tis­se saa­bu­nud An­na Urum­jan ütleb, et võiks oma va­na­dus­pen­sio­ni kät­te­saa­mi­seks pee­tud kir­ja­va­he­tu­se­ga ko­gu WC ära ta­pee­ti­da, sest tol­ku po­le sel­lest ol­nud. An­na Urum­jan mõtleb ise­gi Ees­ti ko­da­kond­su­sest loo­bu­mi­se pea­le, sest ar­vab, et ta esi­va­ne­ma­te sünni­maa amet­ni­kud on te­da lä­bi aas­ta­te vaid lol­li­ta­nud.