Veidi varem oli Weroli aktsiate eest 52 miljonit krooni pakkunud Urmas Sõõrumaa firma Dovelin Baltic teatanud Weroli aktsiate ostmisest loobumisest. Dovelin tõi põhjuseks, et ettevõtte majanduslik olukord ja juriidilised segadused ei võimalda tehingut algsel kujul lõpule viia. “Me näitasime üles head tahet, olime valmis Weroli eest maksma 52 miljonit krooni ning päästsime ettevõtte mitmel korral pankrotist,” ütles Sõõrumaa.

Järgnevad ainult head uudised

Tema sõnul ei leitud Weroli suurima võlausaldaja Kilgiga aga ühist keelt, mis kahetsusväärselt ettevõtte arengule eksistentsiaalset mõju avaldas. Dovelin on sõlminud Kilgiga kokkulepped, mille tulemusel tagastab viimane Weroli päästmiseks Dovelini antud laenud.

“Lõpp hea, kõik hea,” ütles Kilk, kelle sõnul peaks nüüd hakkama firmast tulema vaid positiivseid uudiseid. Esmajärjekorras tuleb Werolil Kilgi sõnul kiiresti sõlmida järgmise hooaja rapsilepingud.

Weroli pärast kuid kestnud kemplusi Sõõrumaaga nimetas Kilk võitluseks au nimel, kes saab end viletsas seisus firma päästjana näidata. Lisaks on Pere Leib Tootmine kulutanud Weroli peale firma laenude ülevõtmisega ja rapsiseemne ostuga ka ligi 150 miljonit krooni. Kilgi sõnul teenis Werol viimastel kuudel miljon krooni kahjumit nädalas ning vaidluste tulemusena oleksid nii Dovelin kui ka Pere Leib Tootmine võinud raha kaotada.

Kilk lubas, et paari aasta pärast on Werol tänasega võrreldes nagu öö ja päev. Nimelt soovib ta Weroli tootmisvõimsust suurendada ning täiendavalt väärtustada rapsikooki, tootes sellest näiteks valguisolaatoreid.

Kilk tahab Werolist skandaaliga vabastatud eksjuhi Robert Närska taas firmat juhtima kutsuda. “Närska suutis ettevõtte seisu mägatavalt parandada,” ütles ta.

Vastavalt eile sõlmitud ostu-müügilepingule kohustub Pere Leib Tootmine investeerima selle aasta lõpuks Weroli aktsiakapitali täiendavalt 30 miljonit krooni ning tagama tehase senise majandustegevuse jätkamise vähemalt kolme aasta jooksul.

Oliver Kruuda: õppisime Kilgilt erastamist

•• 50 protsenti Werolist enda kontrolli alla saama pidanud Kalevi juht Oliver Kruuda ütles, et tema ja Urmas Sõõrumaa õppisid viimastel kuudel Rein Kilgilt väga palju.

“See, kuidas Rein ettevõtteid erastab, see kompetents minul puudus varem täielikult,” ütles Kruuda.

Pärast seda, kui mais kuulutas põllumajandusministeerium Dovelin Balticu Weroli erastamiskonkursi võitjaks, teatas Kalev, et on sõlminud kokkuleppe Sõõrumaaga omandamaks 50 protsenti Dovelinist.

Kruuda sõnul arutasid nad Weroli küsimust Sõõrumaaga ja mõistsid, et asi läks liiga keeruliseks.

Kronoloogia

•• Märts – Riik paneb avalikul enampakkumisel müüki talle kuuluvad 98 protsenti Weroli tehaste aktsiatest.

•• Aprill – Aktsiate ostuks laekub kolm pakkumist, võitjaks kuulutatakse Dovelin Baltic, Kilk aga vaidlustab protsessi tulemused ning kohus seab erastamisele tõkendi.

•• Mai – Kilk hakkab Werolilt 70-miljonilist võlakoormat sisse nõudma.

•• Juuni – Vaidlused Weroli ning tema rapsitarnija Pere Leib Tootmise vahel viivad tehase ajutise sulgemiseni. Kohus algatab Weroli pankrotimenetluse.

•• Juuli – Prokuratuur algatab Weroli suhtes kriminaalmenetluse. Ootamatult jõuavad Kilk ja Sõõrumaa aga kokkuleppele ning riik erastab Weroli tema suurimale võlausaldajale – Pere Leib Tootmisele.