Põllumajandusuuringute keskuse asedirektor Märt Nõges hoiatab loomakasvatajaid riknenud vilja eest ning ütleb, et see on kui mõõk loomakasvatuse pea kohal, kirjutab Maaleht.
Nõgese sõnul sõltub teraviljade sobivus loomasöödaks mükotoksiinide sisaldusest. Suurtes kontsentratsioonides põhjustavad need loomadele raskeid tervisehäireid, toodangu langust ja isegi surma.
Jõgevamaa taime- ja loomakasvatusettevõtte Pajusi ABF juhataja Lembit Paal peab tänavuse traagilise viljakasvatusaasta suurimaks probleemiks seda, et õigel ajal koristamata jäänud talivili on läinud peas kasvama.
“See on hirmus vaatepilt – nisupea sarnaneb jõulukuusega, teradest on pooleteisesentimeetrised idud väljas,” nendib Paal.
Üksikute ilusate ilmade ajal on tulnud teha valik: mida võtta, mida jätta. Pajusi põldudelt otsustati koristada oder ja suvinisu, et lehmadel oleks talvesööt olemas. 300 hektarit vilja oli nädala alguse seisuga veel koristamata ning juba jõudnud peas kasvama minna. See ei kõlba Paali sõnul enam ka loomasöödaks.