Eesti Päevalehel on andmed kuuest pettuseskeemist, mille kohta algatasid mullu kriminaalasjad Valga, Lääne ja Tartu majanduspolitsei. Kuigi kannatajate väitel oli petiste juhiks endine Maapanga juhatuse liige Jaan Õmblus (30), pääseb mees ilmselt süüdistustest, sest laskis lepingud allkirjastada oma abilistel.

”Õmblus on suurekaliibriline suli, kes suudab igalt poolt puhtalt välja tulla,” ütles Õmbluselt petta saanud AS Ritsu juht Ants Randmaa. ”Ta oli asja peamees, kes käis kohal ja otsustas, kuid allkirju panid sõbrad. Õmblust on korduvalt politseis üle kuulatud, kuid tulemust pole.”

Õmbluse ja ta kaaslaste teod algasid kolm aastat tagasi Valgamaal. Mehed pakkusid Skandinaaviasse palkmaju tootvale AS Ritsule, et aitavad firmal palgaliste konsultantidena hankida välismaa fondidest odavaid laene.

Ants Randmaa soovitas konsultante tema firmale allhanketöid teinud ettevõtetele, kellele Õmblus lubas samuti abi soodsate laenude organiseerimisel. Mitmest ettevõttest palka võtnud konsultantide töö tulemus oli null, sest lubatud laenu ei saanud ükski firma.

Ritsu keeldub avaldamast kahju suurust, mida firma Õmbluse tegevuse tõttu sai. Firma alltöövõtjate hinnangul küü-

nib kahju miljoni kroonini.

Pool aastat tagasi tegid kannatanud politseile kriminaalasja algatamise avaldused. Seni pole tõendite puudumise tõttu uurimisalustele süüdistusi esitatud.

Keskerakond teadis Õmbluse tausta. Õmbluse taustast informeeriti Eesti Päevalehe andmeil sügisel ka Keskerakonda, kuid sellest hoolimata määras erakonna liider Savisaar Tallinna linnapeaks tõustes Õmbluse oma majandusnõunikuks. ”Kui Õmblus on pealinnas majandusnõunik, siis on Tallinn ilmselt varsti pankrotis,” ennustas Ants Randmaa.

”Ma tean, et Keskerakonna inimesi informeeriti Õmbluse taustast, kuid see hoiatus kõlas justkui tühjadele kõrvadele,” kinnitas puidutöötlusfirma Saluste ja Co juht Olev Saluste.

Pettuse tõttu üle 100 000 krooni kaotanud Saluste sõnul soovis ta ühel kohtumisel näha laenutaotlusega seotud dokumente, mida näidati talle vaid kaugelt. Saluste kahtlustab, et tegemist oli võltsitud dokumentidega.

Õmbluse tegevuse tõttu pankroti äärele sattunud Ida-Viru ärimees Aleksandr Gezerev väitis, et mees kasutas pettuseskeemides viit-kuut firmat. ”Pea töötab tal väga hästi. Ta teab, kuidas mitte millestki raha teha ja partnereid tõmmata,” ütles puidutöötlusettevõtte omanik Gezerev. “Linnapea Savisaarel on tast kindlasti kasu, ainult et kaotajaks jäävad maksumaksjad.”

Õmbluse ja ta kaaslaste tegevuse tõttu pankrotistus Läänemaal Virtsus tegutsenud puidutöötlusfirma Virtsu ETB, mille eksjuht Endel Kadakase süüdistab kolmemiljonilist investeeringut lubanud mehi firma raha raiskamises.

Tartumaal Vana-Kuustes asuv piimaühistu süüdistab mehi ühistu arvelt omavoliliselt

200 000 krooni võtmises. Selle raha petturid tagastasid.

Keeldub selgitustest. Jaan Õmblus keeldus süüdistusi kommenteerimast. ”Kuna osa intsidentide tausta mõlemapoolne kontrollimine on edastatud vastavatele ametivõimudele, siis menetluse objektiivsuse ja igakülgsuse huvides pean paremaks antud lugusid pikemalt mitte kommenteerida,” teatas ta. “Tean või arvan teadvat isikut, kes on nende nii-öelda lugude ajakirjandusse edastamise taga. Leian, et nende lugude tekkimise ajendiks on isiklik konflikt.”

Koos Õmblusega väidetavates pettuseskeemides osalenud Tõnis Einfeldt ja Marek Leemet tegelevad nüüd metallitööstuse käivitamisega Viljandimaal Mõisakülas.

Nende osaühing Miroton Invest rentis viieks aastaks mais suletud Edelaraudtee Mõisaküla depoo, kus alustati prügikonteinerite ja ehituskonstruktsioonide tootmist.