Eesti hõimuliikumise liidrid pooldavad Komi vabariigis Sõk-tõvkaris välja öeldud mõtet luua ülemaailmne soome-ugri ajakirjanike organisatsioon.

Ülevenemaalisel soome-ugri ajakirjanike festivalil tõstatasid hõimlased küsimuse üleilmse organisatsiooni loomise kohta, sinna oleks kaasatud kõigi soome-ugri piirkondade meedia.

Õpetab tänapäevast meediat

Eesti hõimuliikumise katusorganisatsiooni Fenno-Ugria juhatuse esimehe, kunstiakadeemia soome-ugri uurimisprogrammi juhi Kadri Viirese hinnangul on rahvusvahelisus absoluutne pant hõimlaste tuleviku kindlustamisel. “Eesti trump selles töös on meie N Liidu minevik ja vene keele oskus, lisaks ka väikerahvaks olemine, mis tagab suurema empaatia ja mõistmise, kui seda on eurobürokraatidel.”

Fenno-Ugria juhatuse liikme Andres Heinapuu sõnul on ametialaste ühenduste loomine positiivne, sest riigivõim kontrollib neid vähe. “Eesti missiooniks saaks olla Venemaa soomeugrilaste õpetamine, kuidas teha nüüdisaegset ajakirjandust, pahatihti on neil sassis uudised ja kommentaarid,” nentis ta.

Hõimukeskuse juhataja Jaak Prozes lisas, et maailmaorganisatsiooni infovahetus võimaldaks Venemaa soomeugrilastel enam aru saada meie tegevusest ja väärtustest. Ta pidas oluliseks Rootsi ja Norra saamide ning Rumeenia ja Slovakkia ungarlaste kaasamist.

“Kuna Venemaa on viimasel ajal hakanud soome-ugri rahvastele rohkem tähelepanu pöörama, soovides soome-ugri liikumise juhtohje enda kätte võtta, oleks üleilmset organisatsiooni kindlasti vaja,” leidis Fenno-Ugria konsultant Üve Maloverjan.

Eesti ajakirjanike liidu aseesimees Mart Ummelas arvas, et  kui tegu on mitteformaalse ühendusega, mille kaudu meie ajakirjanikud saaks kaasa aidata soome-ugrilaste vaba ajakirjanduse arengule ja professionaalsuse tõstmisele, siis oleks EAL kindlasti valmis osalema.”

Rein Siku sõidu eest Komimaale tasus Hõimurahvaste programm