Kõik algas ilusti. Tööde tegijaks otsustati valida kohalik firma Tapa Ehitus OÜ, mida juhtis Herki Kübarsepp, praegune Tapa abivallavanem. Ehitushindadega Lillepead kursis ei olnud ja leppisid firma tehtud hinnapakkumisega. Välja käia oli 320 000 krooni ja vastavalt sellele määras ehitaja, mis selle raha eest teha saab.

Ütles, et järelevalvet pole vaja

„Ta ütles kohe alguses, et me ei võtaks ehitusjärelevalvet, sest see on liiga kallis ja pole mõtet,” meenutas pereisa Arvi Lillepea Kübarsepa sõnu. Kui ehitus juba käis ja vanad sarikad endiselt uhkelt püsti seisid, majaseintesse vanad mädanenud palgid alles jäid ja kahtlase kvaliteediga ehitusmaterjali hoovile vurama hakkas, pöördus pereisa siiski valda ja küsis, mis võimalus oleks saada ehitusjärelevalvet. Ei ole mingit, kõlas vastus. Nüüd on Kübarsepp juba ise Tapa abivallavanem ja tema vastutusala on ehitusjärelevalve.

Ehitustööd lõpetati niimoodi, et mädanenud vanad palgid jäeti seintesse, vanad sarikad püsti, rehetoa osale aknad ette panemata ja maja korsten täiesti viltu. Asja kohapeal uurimas käinud ekspertide sõnul on tegemist tõsise ehituspraagiga igal ehitustasandil ja on oht, et maja hakkab vajuma.

Herki Kübarsepp hakkas aga töö lõpuni tegemise asemel perelt lisaraha nõudma. Algul maksidki Lillepead paarkümmend tuhat peale, kuid kui nad siis keeldusid edasi maksmast, hakkas Kübarsepp nõutud summale intresse lisama ja nüüd, kui summa on kasvanud üle 80 000 krooni, kaebas pere kohtusse. Ta väidab, et kuna pere kirjutas algul lepingutele alla, on nad nüüd kohustatud tööde eest tasuma. Enne ta töid lõpule ei vii. Eesti Päevalehega keeldus Kübarsepp telefonis rääkimast ega vastanud kolme päeva jooksul ka meili teel esitatud küsimustele.

Riigi raha jaganud Kredex tõdeb vaid, et pere vastutab oma tegemiste eest ise ja nemad aidata ei saa. Kredexi esindaja Priit Kingo leidis, et ei ole otstarbekas teha iga toetusraha kasutamise puhul ehitusjärelevalve nõuet kohutuslikuks. Kredexile teadaolevalt on ehitajatega probleeme olnud veel viiel toetust saanud perel.

Tapa vallavanem Alari Kirt ütles, et kuna Herki Kübarsepp ei olnud tööde alustamise ajal veel abivallavanem, siis huvide konflikti ei ole, kuigi Kübarsepp vastutab nüüd ise ehitusjärelevalve eest. Küsimusele, miks vald ei aidanud ega nõustanud suurperet, kui nad sinna pöördusid, vastas Kirt, et pere ei ole selles asjas kirjalikult nende poole pöördunud. Kuigi Lillepea käis ka vallavanema enda jutul, soovis Kirt talle vaid edu kohtus ja ütles, et tema ei ole ehitusspetsialist.

Kommentaar

Mait Lillemäe, ehituse omaniku­järelevalve spetsialist, Profeld Ehitus

Probleem on see, et sarikaid ei ole vahetatud. On paigaldatud mingisugused x ristlõikega latid, mida kannavad tegelikult ikkagi need vanad sarikad, mis piltide järgi on suuremas osas oma kandevõime kaotanud. Ütlen ausalt, et sellist nikerdist näen küll esimest korda. See ei vasta mitte ühelegi normile. Samuti jääb piltidelt mulje, et katuse aluskate on liiga pingul. Nii see olla ei tohi.

Korstnat ei hakkakski kommenteerima. See on üks suur nali seal.

Praaktööd tuleb lasta ümber teha või nõuda kahju hüvitamist. Olen veendumusel, et selline katusekonstruktsioon kaua ei kesta. Minu tagasihoidliku nägemuse kohaselt tuleks see töö katuse osas lammutada ja uutest sarikatest alates uuesti teha. Igasugused ehitajapoolsed lisaraha nõuded tuleks kategooriliselt tagasi lükata.