Eile päeval lasi kurjategija Tallinnas oma firma peakontorisse sisenemisel maha kümnete miljonite kroonide suuruseid kinnisvara- ja aktsiatehinguid teinud Jaak Veike, keda petta saanud ärimehed nimetasid õiguslikuks terroristiks. Nukuteatri kunagise peanäitejuhi Ferdinand Veike poeg Jaak lasti maha tema enda poja 16. sünnipäeval. Kella 12.35 paiku hakkas Veike (32) sisenema talle kuuluvasse Pärnu maantee 139c majja, kus enne asus Vasara lukutehase peakontor. Samas majas asub Veike ja tema äripartneri Ahti Kullervo–Jõgi loodud AS Frio Investeeringute kontor.

Väidetavalt teksapükse kandnud mees tulistas Veikele vanemat tüüpi Kala‰nikovi automaadist kuus kuuli selga hetkel, kui ta hakkas avama hoone klaasust. “Ma ei näinud midagi, kuulsin ainult karjatust ja tumedaid matse,” ütles samas asuva Abloy lukupoe müüja.

“Tõenäoliselt kasutas tulistaja spetsiaalselt suuri sisemisi vigastusi tekitavaid kuule. Ükski kuul Veiket tervenisti ei läbinud ja mees suri saadud vigastustesse üsna kiiresti kohapeal. Kiirabi üritas teda küll samas elektri‰okiga elustada, kuid teha polnud enam midagi,” rääkis üks sündmuskohal käinud politseinik.

Tapmisega tegelev Tallinna kriminaalpolitsei eile õhtuks atentaadi lahendamisel edu ei saavutanud. “Tapetu tegevusvaldkond oli väga lai ja tema tegevusest on paljud suurt kahju kannatanud. Seetõttu on võimalikke tapmise versioone palju ja need vajavad põhjalikku läbitöötamist,” ütles Tallinna kriminaalpolitsei abikomissar Artur T‰ulitski.

Mõrvatud Veike oli tuntud mehena, kes ostis üles mitmeid majandusraskustes olevaid firmasid ja müüs edasi nende kinnisvara. Aastaga tegi Veike firma tehinguid kokku üle 100 miljoni krooni ulatuses ja need tõid kaasa mitmeid kohtukutseid ja majanduspolitsei huvi.

Äripartnerid süüdistavad Veiket ja tema lähimat kaaslast Kullervo–Jõgit väljapressimistes ning nimetavad mehi “õiguslikeks terroristideks”. Majanduspolitsei komissar Veljo Aleksandrov ütles, et nad tegelevad siiani Veike firmade aktsiatehingute ja firmade ülevõtmise uurimisega. “Seal, kus nad äri ajasid, tekkis hiljem alati palju konflikte,” ütles Aleksandrov.

Veike nimega seostatakse Vasara lukutehase, endise Dünamo suusavabriku omandamist, samuti katseid saada kontroll Marati ja Estel Plussi üle.

Viimane avalikkuse tähelepanu pälvinud Veike tehing oli väidetavalt fiktiivsete tehingute abil juhtpositsiooni haaramine riidefirmas Elina ning firmale kuuluva peahoone 30 miljoni krooniga mahamüümine. Praeguseks on Elina endine juhtkond need tehingud kohtus vaidlustanud.

Koos mõrvatud Jaak Veike perega Nõval asuvas luksuslikus majas elav Ahti Kullervo–Jõgi eile mobiiltelefonile ei vastanud. Üheks Veike tapmise võimalikuks motiiviks peetakse lahkuminekut talle hiljuti lähedaseks äripartneriks olnud väidetavast allilmategelasest Imre Arakasest. “Ma ei tea, mis sorti teenust Arakas Kullervo–Jõgile ja Veikele pakkus. Kas ta aitas neil tegelda väljapressimisega või tegi neile katust,” rääkis tundmatuks jääda soovinud isik.

Pärast meeste väidetavat lahkuminekut plahvatas advokaadibüroo Aare Raig advokaadi Rein Niitsoo sõiduauto all Ahtri tänaval pomm. Niitsoo teenuseid kasutavad Veike ja Kullervo–Jõgi.