Tartu loomemajanduskeskuse juhataja Raul Oreškini selgitusel on asutus oma olemuselt katusorganisatsioon, mis tegeleb keskuses tegutsevatele ettevõtetele soodsa hinnaga ruumide rentimisega ja nende ettevõtete juhtide koolitamise ja innustamisega.

Keskuses ettevõtlusega tegelema hakanud stiilistuudio Elushetked juhataja Margit Foht rääkis, et tema sai mõtte loomemajandusega tegelema hakata aasta alguses, kui ta töötuks jäi. Fohtil tekkis idee asuda tegelema kostüümide laenutamise, stiilipidude korraldamise, ruumikujunduse ja ka kunsti­müü­giga.

„Igas päevas peitub tegelikult palju hetki, mis tuleks inimestel meeldejäävaks muuta. Seda minu ettevõte tahabki teha,” selgitas Foht. Äsja tegevust alustanud stiilistuudio oli üks ligi 25 ette­võttest, mis loomemajanduskeskuses soovis tegutsema hakata. Oreškini sõnul läbisid kõik loomemajanduskeskuse hoole alla saada soovinud ettevõtted aasta alguses idee ja äriplaanikonkursi, millele järgnes ettevõtete äriplaani täiustamine ja uute ette­võtjate harimine.

Hea müügikanal

„Noored kunstiinimesed on pärast kooli lõpetamist valmis kohe looma, küll aga pole nad kohe valmis tegelema ettevõtlusega. Loomemajanduskeskus soovib just seda poolt veidi järele aidata,” lisas Oreškin.

Ühe uue ettevõttena alustas keskuses tegevust ka fotostuudio Ulm, mis esimesena Tartus pakub võimalust teha aktifotosid. Stuudio ühe omaniku Piret Laini sõnul puudus Tartus pikka aega stuudio, kus pakutaks fotosessiooni võimalusi näiteks rasedatele naistele.

Ettevõtluse arendamise siht­asustuse loomemajanduse programmi koordinaator Georg Poslawski ootab, et sellised ettevõtted suudavad elavdada ka Eesti eksporti. „Ma loodan, et loomeinimestel on häid ideid, kuidas tooteid täiustades või uusi luues saaks neid paremini müüa,” lisas Poslawski.

Kultuuriminister Laine Jänese arvates peitub loomemajanduskeskuste võlu selles, et need aitavad kunstiinimestel astuda esimesed sammud ettevõtluse suunas.