Ülikoolil on kavas koonduda Mustamäele, selleks käib kibe ehitamine ja laienemise ettevalmistamine. Veebruaris valmis ülikooli peahoone kõrval energeetikateaduskonna uus maja. Praegu remonditakse vanu ühiselamuid, Raja ja Akadeemia nurgale kerkis aasta tagasi uus 400 kohaga ühiselamu. Sütiste parkmetsa kavandab ülikool tervet linnakut ja spordikompleksi, ehkki suured plaanid on praegu takerdunud kohtutüli pärast rohelistega.

Mäemasinate kollektsioon vanarauaks

Esimesena suleti Koplis mäeinstituudi õppelabor. Õppelabor komplekteeriti TTÜ emeriitprofessori Enno Reinsalu sõnul üle 30 aasta tagasi Eesti Põlevkivi toel. Mäemasinate kollektsioonis oli hulgaliselt mitmesugust mäetehnikat: käiviteid, konveiereid, paar ventilaatorit ja muud sellist, ent tähtsaimad eksponaadid olid täies töökorras laadur PNB ja koristuskombain GD.

“Kombaini ei tohtinud käivitada, sest energeetikateaduskonna alajaam ei kannatanuks nii suurt koormust. Sellest hoolimata äratas täiskomplektne kombain Eestit külastanud mäetööstusriikide ülikoolide professorites professionaalset kadedust,” meenutab Reinsalu ülikooli siselehes.

Eksponaadid uude hoonesse ei mahtunud ning suurem ja mõneti ka vananenud osa kollektsioonist läks utiili. Süm-boolselt saatsid mäeinimesed eksponaadid igavesele puhkusele neist suure vasaraga kilde välja lüües. “Ka kõige tugevamad mehed pidid suure vasaraga minuteid peksma, enne kui masinast sümboolse killu lahti said,” märkis Reinsalu.

Kauaaegse õppejõu, mäeinstituudi inseneri Lembit Uibopuu sõnul pole tal masinatest eriti kahju. “Need vananevad tänapäeval nii kiiresti. Ja mitte kõik ei läinud utiili, osa saatsime Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi,” rääkis Uibopuu.

Majal on kahekordsed laed

Majandusteaduskonna maja ehitasid Uibopuu sõnul saksa sõjavangid Teise maailmasõja järel sõjaväeinstituudi hooneks. “Umbes 1965. aastal anti see ülikoolile üle, instituut ise kolis Loksale,” meenutas samal ajal TTÜ-s tudengina õpinguid alustanud Uibopuu.

Hiljem, 1970. aastate alguses, kui maja oli remonditud, tuli Uibopuu sinna tagasi – sedapuhku õppejõuna. Siis tehti ka muid ümberehitusi, näiteks sai katlamajast labor.

“Kuna see hoone oli sõjaväe jaoks ehitatud, on sel kahekordsed laed ja väga tugev betoon. See tuli välja, kui pidime kord laest augu läbi puurima,” rääkis staažikas insener. Sõja-väelisest otstarbest kuulis ta tudengina ühelt leitnandilt.

Uibopuul pole kahju majast lahkuda, seda väga proosalisel põhjusel. “Tihti peavad nii üliõpilased kui ka õppejõud ühest kohast teise sõitma – üks loeng Mustamäel, teine Koplis. Ja maja oli remontimata, vesi jooksis läbi,” ütles Uibopuu.

1970. aastail sõitis Uibopuu mälestuste järgi Kopli ja Mustamäe vahet otsebuss, kuid sõidukid olid väga ülekoormatud. See lahenes trollide tulekuga, kuid Balti jaamas pidi ümber istuma. “Praegugi kipub sõit tund aega võtma,” nentis mees.

Maja alghind on 7,5 miljonit krooni. TTÜ haldusprorektori Peep Jonase hinnangul sobib maja nii muuseumiks kui ka korterelamuks.

Kopli pargi ümbrust kutsuti professorite külaks

TTÜ haldusprorektori Peep Jonase sõnul ei müüda teisi Koplis asuvaid ülikooli hooneid. Ülikooli omandiks jääb Kopli 101 asuv majandusteaduskonna õppehoone, mis aastail 1932–1964 oli ülikooli peahoone. Viimasel ajal on seda Jonase sõnul renoveeritud märkimisväärse summa eest.

Majandusteaduskonna hoone oli ülikooli peahoonena Kopli hoonetest esinduslikem. Vene-Balti laevaehitustehase haldushooneks ehitatud maja valmis 1915. aastal. 1932. aastal kolis siia TTÜ eelkäija Tallinna tehnikum. 1936. aastal avati tehnikumi baasil Tallinna tehnikaülikool. Ülikool andis tõuke kogu Kopli asumi ümberkujundamisele. Ümbruskond oli kavas välja ehitada aed- ja parklinnana. Keskseks teljeks kavandati peahoone ette suunduv lai ja esinduslik puiestee, planeeriti parke, spordi- ja mänguväljakuid ning metsaala. Kuna paljud õppejõud ja üliõpilased tulid lähedusse laevaehitustehase töötajatest tühjaks jäänud korteritesse elama, hakati Kopli pargi ümbrust rahvasuus kutsuma professorite külaks.

Samuti ei müüda Kopli 116 asuvat soojustehnika instituudi hoonet. Kuid ülikool tahab tuua Järvevana teel asuva keskkonnatehnika instituudi Mustamäele ja end Estonia puiestee 7 sisse seadnud Eesti majandusinstituudi Koplisse majandushoone juurde.