Ülehomme on päev, mil avatakse Tallinna Vabaduse väljak. Vabaduse väljaku uuendamise projektijuht Tõnu Sahtel rääkis Päevaleht Online’ile peagi avatava väljaku väikest tutvustust tehes, et kuigi kõik on enam-vähem valmis, siis praegu seal tegutsevad töömehed nokitsevad nii kaua kui võimalik. „Askeldamine käib siin ka siseseadetega ilmselt viimase minutini,“ arvas Sahtel.

Kuigi väljak avatakse ülehomme, siis täna võis väljaku eri otstes märgata kokku kümneid töömehi. Ohtramalt mahtus neid parklasse, siseruumidesse ja valgustite kallale. Sahtel märkis, et alles asuti parklast invalifti juurde pääsemiseks väikest kaldteed ehitama, kuna selle vajalikkust märgati eile. „Projekti staadiumis ei ole keegi viitsinud mõelda,“ lausus Sahtel vastuseks küsimusele, miks kaldtee ehitamise ideele alles nüüd tuldi.

Peale puuduva kaldtee paistis parklas kõik olemas ja juba kasutatav olevat, vaid osad jooned on maha tõmbamata. Linnamüüride vahele mahuvad parkimiskohad üsna lahedalt, kokku saab seal Sahteli sõnul parkida 120-130 autot. Parkla eri otstes hakkab kliente teenindama kaks kassat. Üles väljakule pääseb parklast kolmest kullakarva käsipuuga trepist ning liftiga.

Kõige laiema, Kaarli puiestee poolse trepi kohal seinal ripub suur ekraan, millest küll mõned tükikesed alles puudu on. Sahtel julges arvata, et ekraan lastakse kasutusse juba avamise päeval. Samas ei ole ekraan ega sinise läbikumava seinaga bussipeatus Kaarli puiestee ääres Sahteli juhitava projekti osa. „Pole meie paigaldada [ekraan], [ega] ka bussipeatus. Need on otsehankega,“ täpsustas Sahtel.

Vabaduse väljaku all asuvatesse ruumidesse seab oma atraktsioonid üles Ahhaa keskus. Nendes klaasseintega ruumides paistab praegu veel omajagu segadust olevat, kuid esitletavat on ohtralt kohal ja Sahteli sõnul peavad ülehomseks ka näitused valmis olema. Sahtel on veendunud, et avamiseks on väljakul kõik korras ja töömehed sealt läinud.

Vabaduse väljak avatakse 20. augusti päikeseloojangul, ürituse lavastaja Mart Koldits lubab mitmesaja näitleja osalusel esitatavalt etenduselt ebatraditsioonilisi lahendusi. Kolditsi sõnul astub lavale ansambel Kosmikud ning kogu etenduse juures on suur roll mängida videoinstallatsioonidel.