Samuti vahistati Herman Simmi abikaasa, keda kahtlustatakse riigireetmisele kaasaitamises, teatas riigiprokuratuur.


Kriminaalasja menetlevad riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet, tehes uurimise raames koostööd teabeameti ja kaitseministeeriumiga.


Riigiprokuratuurist öeldi Päevaleht Online'ile, et tulenevalt kriminaalasja spetsiifikast ei anna prokuratuur ühtki täpsustavat kommentaari.


Riigireetmine on karistusseadustiku järgi Eesti vabariigi kodaniku poolt välisriigi, välisriigi organisatsiooni, välismaalase või välisriigi ülesandel tegutseva isiku abistamise eest Eesti vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud vägivallata tegevuses või riigisaladuseks tunnistatud teabe või Eestile välislepingu alusel edastatud välisriigi või rahvusvahelise organisatsiooni salastatud teabe kogumise eest selle edastamise eesmärgil või selle edastamise eest välisriigile, välisriigi organisatsioonile, välismaalasele või välisriigi ülesandel tegutsevale isikule.


Riigireetmise eest karistatakse kolme- kuni viieteistaastase vangistusega.


Simm on olnud riigisaladuse kaitse talituse juhataja

Simm on töötanud mitmetel juhtivatel ametikohtadel Eesti riigiasutustes. Ta on olnud siseministeeriumi kriminaal- ja vaneminspektor, töötanud erinevatel ametikohtadel Eesti politseiametis ning on olnud ka politseiameti peadirektor.

1995. aastal asus Simm kaitseministeeriumi kaitsepoliitika osakonna informatsiooni analüüsi büroo juhataja ametikohale. Aastast 2000 sai temast kaitseministeeriumi riigisaladuse kaitse talituse juhataja.

Alates 2001. aastast oli Simm riigi julgeoleku volitatud esindaja. Kaks aastat tagasi lahkus ta sellelt ametikohalt ning jätkas Kaitseministeeriumis nõunikuna.

Riigi julgeoleku volitatud esindajana esindas Simm Eestit nii EL-i kui NATO juures ja osales nende organisatsioonide teabekaitse süsteemi väljatöötamisel.

Teda tänas tehtud töö eest NATO julgeolekubüroo peadirektor Wayne Rychak ja ka endine kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts.

Herman Simm on lõpetanud 1970. aastal Tallinna polütehnilise instituudi keemiatööstuse protsesside ja keemiaküberneetika erialal. 1978. aastal omandas ta magistrikraadi NSVL-I siseministeeriumi akadeemia juures. Herman Simm on läbinud mitmeid ameti- ja erialaseid koolitusi nii kodu- kui välismaal. Herman Simm on töötanud siseministeeriumis kriminaal- ja vaneminspektorina, Eesti politseiametis erinevatel ametikohtadel ja politseiameti peadirektorina.


Julgeolekuosakonna ülesanneteks on riigisaladuse kaitse korraldamine ministeeriumis, ja selle koordineerimine. Samuti riigi julgeoleku volitatud esindajana rahvusvaheliste organisatsioonide ning välisriikide salastatud teabekandjate käibe ja kaitse, salastatud teabe teistele riikidele edastamise korraldamine ning välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide salastatud teabele juurdepääsu võimaldavate sertifikaatide väljastamine.

Simmi on autasustatud IV klassi Valgetähe teenetemärgi, kaitseministeeriumi II klassi teenetemärgiga. Samuti on ta kaitseväe eriteenete risti kavaler ja teabeameti teenetemedali ning Politsei mälestusmedali omanik.

Herman Simmi naine Heete Simm, keda kahtlustatakse riigireetmisele kaasaaitamises, töötab politseiameti õigusteeninduse talituses juristina.