Eelnõu annab ajakirjanikele õiguse keelduda kohtumenetluse käigus ütluste andmisest. Tõsi, see õigus ei kehti juhul, kui kriminaalasjas on tõendite kogumine muul viisil välistatud või oluliselt raskendatud. Ka ei rakendu see õigus andmete lekitamist või riigisaladuse avaldamist puudutavate kuritegude puhul. 

Uus kord  laseb kohtutel mõista mittevaralise kahju hüvitamisel välja lisaks ka ennetavat kahjuhüvitist. Ministeeriumi teatel on sellise hüvitise eesmärk mõjutada kahju tekitajat sellistest tegudest tulevikus hoiduma, kuna see oleks talle rahaliselt väga kahjulik.

Justiitsministeerium tõi näiteks juhtumi, kus ajaleht mõtleb mõne tuntud isiku kohta loo lihtsalt välja, mille tulemusel nende läbimüük oluliselt kasvab. Kohus mõistab küll kannatanule välja hüvitise moraalse kahju eest, kuid see hüvitis on väiksem kui kasu, mille väljaanne loo pealt teenis.

Seega leiab ministeerium, et vaatamata makstud hüvitiselele võib ajaleht ka tulevikus lugusid välja mõelda, sest kahjutasu on väiksem kui laimuga teenitud kasum ning seega oleks ministeeriumi hinnangul ennetav trahv hea mõte.