Värskeim Venemaal valminud Eesti ja teiste Balti riikide vastane propagandafilm “Baltikum – õppimata õppetunnid” ei erine varasematest küll sisu poolest, kuid on valmistatud professionaalsemalt.

“Selle filmi puhul on valitud tõsisem formaat,” ütles kaitsepolitsei komissar Martin Arpo. “Ajalugu on ju selline “tänuväärne” materjal, mis koosneb suurest hulgast detailidest, millest ühtesid võimendades ja teisi maha vaikides saab anda pea peale pööratud tegelikkuse,” ütles Arpo. “Inimsusvastaste kuritegude asjus esitatakse filmis küll lausvalet – nende õigustamine on Euroopa kontekstis kujuteldamatu.”

Eile õhtul näidati ETV saates “Aeg luubis” kaadreid paar kuud tagasi Vene telekanaleis esilinastunud ning Eestis ka koopiatena levivast filmist “Baltikum – õppimata õppetunnid”. Läti tüdruku silme läbi jutustatud lugu lük-kab emotsionaalsete ja ajalooliste propagandakaadrite abil üm-ber väited Baltimaade okupeerimisest. Film lõpeb kaadritega Salaspilsi surmalaagri memoriaalist ning Tallinna pronks-sõdurist.

Filmi reÏissöör Vadim Gassanov on produktiivne propagandafilmide tegija ja näiteks üks filmi nõustaja on FSB pressiesindajana tuntud Aleksandr Zdanovitš.

Arpo sõnul on Venemaa propaganda muutunud pärast 2006. aasta algust, kui Euroopa inim-õiguste kohus ei võtnud arutada Saaremaa küüditajate protsessil süüdi mõistetud August Kolgi ja Pjotr Kislõi kaebust. Sellega ütles rahvusvaheline kohus esimest korda, et Eesti oli aastatel 1940–1991 okupeeritud.

“Selle valguses ei ole Venemaal enam õiguslikke argumente, eitamaks okupatsiooni, ning nad on asunud seda ja ka inimsusvastaseid kuritegusid emotsionaalselt õigustama,” ütles Arpo.

Viitab neostalinismile

Kaitsepolitsei komissari sõnul võiks see film olla tehtud ka BreÏnevi ajal ja viitab selgelt stalinismi rehabiliteerimisele ja neostalinismile. “BreÏnevi ajast erineb see vaid selle poolest, et nad ei eita enam MRP salaprotokolle ega vaiki ka küüditamisest, kuid 1940. aasta sündmuste kirjeldamisel ei ole vahet ei Stalini ega BreÏnevi ajal tehtud propagandaga,” ütles Arpo.

Tegemist ei ole esimese sää-rase Eesti-vastase propagandafilmiga. Veidi varem on valminud filmid “Nad vandusid truudust Hitlerile” ning “Eesti – ajaloo risttee”. Arpo sõnul ei erine need kaks ega ka viimane film Vene meedia igapäevauudiste retoorikast. “See kõik on näide propaganda massiivsusest – nii suurele hulgale pooltõdedele ja lausvalele ei jõua keegi vastata,” ütles Arpo.

Film

Film

“Baltikum –

õppimata õppetunnid”

•• Valmimisaasta: 2007

•• Pikkus: 44 minutit

•• ReÏissöör ja stsenaariumi autor: Vadim Gassanov

•• Konsultandid: Aleksandr Zdanovit‰, Viktor Bõlinin,

Janis Dzintars

•• Tootja: filmikompanii

Leks Film telekanali Rossija

tellimusel.