Mart Helme kirjutas 20. novembril Eesti Päevalehe arvamusartiklis: “Jah, meie olime ka need, kes sundisid valitsust möödunud neljapäeval, kui sai teatavaks, et me kavatseme Stenbocki maja juures meeleavalduse korraldada, kiirkorras valitsuse istungit Õpetajate majja viima.”

KONTROLL

Olukorda kommenteerib Argo Kerb, valitsuskommunikatsiooni nõunik: „See ei vasta kuidagi tõele. Selliseid asju planeeritakse ette tavaliselt ikka väga pikalt. Otsus pidada 15. novembri valitsuse istung Õpetajate Majas tehti mitu kuud tagasi. Ministrid said sellest ülevaate näiteks 1. novembri kabinetiarutelul, kus oli päevakorrapunkt „Ülevaade EV100 sündmustest novembris 2018“."

Ta lisas: "Peaminister mainis selle ära ka 8. novembri pressikonverentsil: „Nüüd Eesti Vabariigi 100. juubeliaastapäeva puhul, mis meil hetkel käib, toimub järgmisel nädalal valitsuse istung tavapärasest pidulikumalt. See toimub Tallinnas Õpetajate Majas, et tähistada valitsuse ja valitsusasutuste 100. aastapäeva.“ See oli ära mainitud nii pressikutsetes kui ka eelinfodes.“

13. novembril kuulutas portaal Objektiiv, et „Eesti Konservatiivne Rahvaerakond korraldab neljapäeval, 15. novembril kell 9.30-12.00 Stenbocki maja ees piketi kahjuliku Marrakechi rändeleppe vastu,” olgugi et selleks ajaks oli teada, et 15. novembri valitsuse istung toimub Õpetajate majas.

OTSUS

Vale.

Vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.