KONTROLL

Vaatame, mida teadusmaailmas homoseksuaalsuse kohta arvatakse. Sigmund Freud kirjutas juba 1935. aastal homoseksuaalse poja emale: "Saan teie kirjast aru, et teie poeg on homoseksuaal. Olen imestunud, et te ise seda terminit ei kasuta. Kas tohin küsida, miks seda väldite? Homoseksuaalsus ei ole kindlasti eelis, aga selles pole midagi häbeneda, ei mingit pahet ega allakäiku. Seda ei saa pidada haiguseks, peame seda pigem seksuaalfunktsiooni üheks variandiks, mida tekitab teatav seksuaalse arengu takerdumine. Paljud väga austusväärsed isikud nii antiik- kui ka kaasajas on olnud homoseksuaalid, teiste seas suurimad neist (Platon, Michelangelo, Leonardo da Vinci jne). Käsitleda homoseksuaalsust kuriteona oleks suur ebaõiglus ja julmus."
Tänapäevasemad hinnangud on Freudist veelgi resoluutsemad ning ei räägi ka enam takerdunud arengust. Tuntuimad psühholoogiaühendused on homoseksuaalsuse haiguste nimekirjast ammu eemaldanud.
Ameerika Psühhiaatrite Liit ja Ameerika Psühhogoogide Liit eemaldasid homoseksuaalsuse haiguste nimekirjast vastavalt aastatel 1974 ja 1975. Ameerika Psühholoogide Liidu kodulehel seisab korduma kippuvate küsimuste all vastus küsimusele "Kas homoseksuaalsus on hälve?"
Vastus: "Ei, lesbi-, gei- ega biseksuaalsed orientatsioonid ei ole hälbed. Uuringud ei ole leidnud mingid olemuslikku seost selliste orientatsioonide ja psühhopatoloogia vahel. Nii heteroseksuaalne kui ka homoseksuaalne käitumine on inimese seksuaalsuse normaalsed aspektid. Mõlemat on dokumenteeritud paljudes kultuurides ja ajastutes. Vaatamata levinud stereotüüpidele, mis kujutavad lesbisid, geisid ja biseksuaalseid häiritutena, on aastakümneid kestnud teadustöö ja kliinilised kogemused viinud kõik peamised meditsiini- ja vaimuterviseorganisatsioonid järelduseni, et sellised orientatsioonid on inimloomuse normaalne osa. Lesbi-, gei- ja bisuhted on inimkogemuse normaalne osa. Seetõttu on kõik peavooluorganisatsioonid loobunud juba tükk aega tagasi loobunud homoseksuaalsuse käsitlemisest vaimse hälbena."
1990. aastal homoseksuaalsuse haiguste nimekirjast eemaldanud Maailma Terviseorganisatsioon on sealt tänavu eemaldanud ka transsoolisuse.

OTSUS

Naeruväärne.
Naeruväärne
PROJEKTIST
Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.
Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.
Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.