18. märtsil ütles Martin Helme intervjuus Eesti Päevalehele (https://epl.delfi.ee/news/eesti/martin-helme-kes-tahab-pakib-asjad-ja-soidab-kanadasse-neid-on-vahem-kui-soomest-tagasi-poordujaid?id=85626063): "Eestis ei lastud inimesi lahti isegi selle eest, et nad osalesid pronksiööl."

KONTROLL

Tõendid vastupidisest on lihtsa vaevaga leitavad. Vaevalt nädal pärast rahutusi jäi enda tööst ilma pronksiöö vast kõige ikoonilisem kangelane kokk Ženja. "Vist maikuu esimestel päevadel ütles minu endine ülemus kohvikust VS, et minu pilt on internetis üleval. Siis mind lasti töölt lahti," lausus Ženja Õhtulehele aasta pärast sündmusi. Justiitsministri otsusega kaotas töö ka vangivalvur Maksim.

Intervjuus on ka teine faktiviga, nimelt kordab Helme enda isa valeväidet Marine Le Peni hullumajja panekust, kuigi see pole mitte kunagi olnud reaalne võimalus. Sellele väitele oleme faktikontrolli juba teinud.

OTSUS

Vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee