13. veebruaril ütles Mart Helme Delfi tööintervjuus: "Teate, kui palju me maksame igasugustele NGO-dele (vabaühendused)? Kokku 250 miljonit."

KONTROLL

Küsisime esiteks allikat Mart Helmelt endalt, kes aga 24 tunni jooksul meile ei vastanud.
Küsisime nõu ka avalikes huvides tegutsevaid vabaühendusi ühendavast Vabaühenduste Liidust. Seal huvikaitsega tegelev Alari Rammo viitas tema poolt hallatavale vabaühenduste avalikku rahastamist analüüsivale veebikeskkonnale. Keskvalitsuse asutuste maksed vabaühendustele kokku on 150 miljonit eurot, millest viiendik on ostetud teenused. Järele jääb 120 miljonit eurot. Sealne 2016. aasta statistika hõlmab Rammo sõnul kõiki valitsussektori väliseid vabaühendusi (sh kõik spordiühendused, mõned haiglad, korteriühistud, keskkonna, huvihariduse ja teaduse vabaühendused, kirikud).

Helme esitatas oma väite vastusena küsimusele EKRE valimislubaduste katteallikatest. Eeldame, et Helme ei pidanud silmas seda, et eelpool nimetatud rahastus näiteks haiglatele või kirikutele tuleks EKRE valimislubaduste katteks kaotada. Isegi, kui ta seda nii mõtles, ei tule 250 miljonit kokku – Isegi mitte omavalitsuste eraldisi juurde liites.

Kui Helmel oleks uuemad või täpsemad arvud, oleks Faktikontroll nende eest tänulik, ent praegu meile kättesaadavaid fakte arvestades ei saa tema väidet õigeks lugeda.

OTSUS

Vale.

Vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.