Loo keskel kõlas Olav Ehala vastne mini-ooper ning näidendi alguses ja lõpus tema uhiuus laul. Kostüümide eest hoolitses ugalalane Helle Sõmmer. Näidendi ja laulusõnad tõlkis inglise keelde Silvi Vrait. Kokku räägiti näidendis nelja keelt – inglise, ladina, rootsi ja eesti keelt.

Gotlandile kutsus trupi kesk-aja nädala korraldaja Towan Obrador isiklikult. 2001. aasta aprillis oli Obrador Kärdlas Eesti üleriikliku nukuteatrite festivali aukülaline. “Ta teadis, et olen lõpetanud “Kaarel Irdi Akadeemia”- stuudio, mille Ird lõi vastukaaluks Panso-kateedrile “Vanemuises” ja mille 2. lennu ma lõpetasin,” selgitas Alavainu, kes viimati astus profilaval üles mälestusväärses Paul-Eerik Rummo “Tuhkatriinumängus” 35 aastat tagasi.

Keskaja nädalat peeti Gotlandil juba 17. korda. “Rootsis on välja kujunenud seltskond, kes elab aasta ringi selle nimel, et pühendada üks nädal elust keskajale,” selgitas Alavainu. “Nad õmblevad endale autentsed riided: näiteks Eesti aukonsuli Veljo Pärli abikaasa Vera saabus lõunasöögile täies keskaja daami ehtes – kübarast kingadeni kõik tema enda näputöö.”

Nädal aega elatakse rüütli, kerjuse, munga, timuka, kodaniku või üliku rollis. Üritus on täiesti rootsi-keskne, -keelne ja -meelne. Enamgi veel: Gotlandi ajaloo ühele etapile pühendatud – Taani kuninga Waldemari invasioonile saarele 1361. aastal. Stsenaarium on nende 17 aastaga täiesti kinnistunud: Waldemari saabumine, neitsi linnamüüri müürimine, rüütliturniir, öine müsteerium.

“Kõikjal Rootsis on inimesi, kes harjutavad selle nädala nimel aasta ringi odavõitlust, ratsutamist, vibulaskmist. Ja sellest tulenevalt on võistlused väga tõsised. Rootsi meistrivõistlused aladel, mida ametlikult ei harrastata,” rääkis Alavainu. Eesti turiste oli Visbys mitu bussitäit, lisaks Olde Hansa vanamuusika ansambel.

Alavainu näidendi maailma-esietendus oli 5. augustil Visby linnas St. Larsi kiriku varemetes. Kokku anti viis etendust ning Eestis mängitakse seda kindlasti vähemalt korra. “Saan 5. oktoobril 60 ja tahan teha tuluõhtu. Hoiatan ette, et piletid on väga kallid!” ütles Alavainu. ”Kohta veel ei tea – jälgige reklaami!”