Bachi Leipzigi esimesel aastal ilmselt oma võimekuse tõestamiseks loodud ulatuslik suurvorm tuli esiettekandele 7. aprillil 1724. aastal Leipzigi Nikolause kirikus. Pea 300 aastat hiljem köidab see endiselt kuulajaid oma jõulisuse, poeetilisuse ja dramaatilisusega. Passioon jutustab evangeeliumitekstide ja mõtisklevate kommentaaride abil ristiusu jaoks märgilise tähtsusega Jeesuse elu sündmustest, alates Jeesuse reetmisest kuni tema ristisurma ja matmiseni.

„Ajendatuna mullusest ja tunamullusest publikumenust, leiab Johannese passioni ettekane Kaarli kirikus aset juba kolmandat aastat järjest ja iga kord lisandub midagi uut. Tegemist on klassikalise muusika sõprade jaoks erakordse sündmusega, kuid kindlasti ainulaadse elamusega ka neile, kes igapäevaselt Bachi ei kuula. On väga eriline kogemus kuulata enam kui paarisajaliikmelise, spetsiaalselt selleks kontserdiks Eesti tippmuusikutest moodustatud koosluse esituses muusikaajaloo ühte monumentaalsemat teost“, kommenteeris festivali Klaaspärlimäng kunstiline juht Peeter Vähi.

Ettekandeks on ühendanud jõud mitmed Eesti muusikakollektiivid ja solistid. Nii astuvad kuulajate ette eesotsas maestro Andres Mustoneniga lauljad Anto Õnnis, Jaanika Kuusik, Annely Leinberg, Tõnis Kaumann ja Alvar Tiisler, samuti Tallinna Poistekoor, kammerkoor Collegium Musicale ja orkester Klaaspärlimäng Sinfonietta. Esituse muudavad unikaalseks esmakordselt koraale saatvad Arsise kellade ansamblid. Lisaks on palutud koraale ühehäälselt kaasa laulma vabatahtlikud publiku hulgast. Seega, kogu Kaarli kiriku maagiline interjöör täitub ülevate helidega.

Loe lähemalt siit.