Kultuurikoostööprogramm on kahe riigi vahel juba kümnes ja hõlmab Eesti ja Venemaa koostööd muusika, teatri, filmi ja rahvakultuuri vallas, samuti loovisikute, ekspertide ja ametnike vahetamist ning võimalusi kontaktideks mälu- ja õppeasutuste vahel.

„Eesti ja Venemaa kultuurikoostöö on olnud hea ja kummalegi poolele rikastav. Lisaks senistele edukatele tegevustele tervitab Eesti ka uusi ettevõtmisi ja töösuundi ning kontaktide tihendamist soome-ugri rahvastega. Peame silmas 2020. aasta juunis Eestis toimuvat VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressi,“ märkis Kultuuriministeeriumi kantsleri Tarvi Sits. „Kultuurikoostööd ja dialoogi, mis aitaks kaasa meie loovisikute kontaktidele ning mõlema riigi kultuuri ja pärandit väärtustavatele ettevõtmistele, on endiselt oluline edendada,“ ütles Sits. „Seetõttu on eriti tervitatav ka senisest aktiivsem regioonideülene kultuurikoostöö,“ lisas ta.

Venemaa pool allkirjastas uue perioodi kultuurikoostööprogrammi Venemaa kultuuriministeeriumi aseminister Alla Manilova. “Täna väljendasid pooled soovi jätkata ja süvendada kultuuridialoogi,” kinnitas Maniova.

Eesti ja Venemaa senise kultuurikoostöö üks silmapaistvamaid näiteid on Tallinnas toimuv teatrifestival „Kuldne Mask Eestis“, samuti Jõhvi balletifestival ning Peterburis toimuv rahvusvaheline teatrifestival „Balti Maja“ („Baltiiski Dom“). Eriline koht kultuurilises läbikäimises on Peterburi, kus Jaani kiriku juures tegutseb Eesti Kontserdi esindus ning pikk koostöötraditsioon on Eesti ja Peterburi muuseumidel. Selle aasta jaanuaris andis esmakordselt pärast Eesti iseseisvuse taastamist Rahvusooper Estonia etendusi Moskva Suures Teatris ning Moskva Helikon-Opera on suvel toimuvate Saaremaa ooperipäevade peakülaline. Eestisse tuuakse kaasa muusikalavastus „Mr. Georg Ots“, mis on pühendatud Georg Otsa 100. sünniaastapäevale.

Eesti ja Venemaa kultuuriministeeriumide kehtiv kultuurikoostööleping sõlmiti 1992. aasta mais Moskvas. Vaata Eesti ja Venemaa kultuuriministeeriumide vahelise kultuurikoostööprogrammi aastaiks 2019 kuni 2021 täisteksti siit.