Mustas Kastis kolm ja pool aastat tagasi esietendunud ning palju tunnustust pälvinud eestikeelne lavastus "5 grammi sisemist rahu" on andnud üle 80 etenduse ligi 10 000 Eesti noorele. Ent narkomaania ei küsi kodakondsust ega emakeelt ning mõned probleemid kasvavad märkamatult isiklikest ühiskondlikeks.

"Mõte teha endise narkomaani elust venekeelne lavastus Eestis elavatele noortele on mõlkunud mõtetes juba paar aastat,” selgitab lavastaja Silver Kaljula. “Minu tekstiraamat on eestikeelne ja Aleksandri oma venekeelne. Suhtleme Aleksandriga eesti keeles. Võõrkeelse materjaliga töötades pean tundma lavastatavat materjali läbi ja lõhki, sõna-sõnalt, et näitlejaga sisuliselt ühel meelesagedusel olla. Mõtte edasikandmisel tuleb mul usaldada oma näitlejat ning proovisaalis on meiega ka näidendi tõlkija Maia Soorm, aitamaks meil Aleksandriga teineteisest ühtemoodi aru saada.”

Pooldokumentaalse teksti autorid on Kätlin Padesaar ja Silver Kaljula. Teksti on tõlkinud Maia Soorm, lavastab Silver Kaljula ning valguslahenduse kujundab Sander Aleks Paavo (Ugala Teater). Lavale astub Vene Teatri näitleja Aleksandr Zhilenko ning muusikaline kujundus sünnib lavastaja ja näitleja ühistöös.

Etendused toimuvad 29. aprillist kuni 15. maini (kell 13.00 ja 19.00) Tallinnas Lindakivi Kultuurikeskuses, Tartus Genialistide Klubis, Narva Vaba Laval ja Jõhvi Kontserdimajas. Etendus on soovitatav alates 12. eluaastast. Igale etendusele järgneb pooletunnine vestlusring näitleja ja ekspertidega.