Edward von Lõnguse (R)estart Reality tuuri raames jõudis kunstniku poolt uuele elule äratatud reisiseltskond, nutiseadmetes liitreaalsuse tehnoloogia abil ellu ärkavad vanad eestlased, kokku 11 Euroopa pealinna tänavatele ̶ Berliini, Brüsselisse, Rooma, Helsingisse, Kopenhaagenisse, Pariisi, Budapesti, Vilniusse, Londonisse, Viini ja Riiga. Kui mujale ilmusid teosed ligikaudu elusuuruses, siis Riia linnal hoiab nüüd silma peal 7,5 meetri kõrgune Kivikuningas.

Tegu on kogu maailmas ainulaadse liitreaalsuse-seinamaalinguga, mis teostati Eesti ühe lennukaima startupi, SprayPrinteri just tootmisest tulnud uue roboti abiga. “Riias ei ole just väga palju kaasaegset tänavakunsti ja meile meeldib see teos eriti sellepärast, et ta näitab, kuidas tänavakunst ja uued tehnoloogiad aitavad jutustada põnevaid lugusid inimestest ja kultuurist laiemalt“, märkis Riia seinamaalingu valmimisele kaasa aidanud Ieva Niedre kultuurifondist INITIUM.

Telliskivi Loomelinnakus toimunud kogu tuuri kokkuvõttev pop-up tõi publikuni meeldejäävaimad hetked kõigist reisisikohtadest ning võimaldas veidi piiluda ka tuuri köögipoolele. Näha sai näiteks kunstniku originaal-stencileid (kunstiteoste loomiseks kasutatavaid šabloone) ja muud anonüümse tänavakunstniku professioonis tarvilikku. Tuuril kogetud seiklused on jäädvustanud fotograaf Ruudu Rahumaru ning videooperaator Gytis Dovydatis – ainsad inimesed, keda Edward von Lõngus on usaldanud oma tegevust dokumenteerima.

Tänavakunstituuri (R)estart Reality näol on tegu innovaatilise Eestit tutvustava kunstiprojektiga, mis on osa EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu kaasaegse kunsti keskkond NOAR.eu. Von Lõnguse digitänavakunstiteosed räägivad oma loo Android ja iOsS rakenduse abil. Proovi ise siin.