Elena sõnul ei ole tantsijate taotlus lihtsalt kaasa liikuma meelitada, nagu see muidu sageli eesmärgiks on. Tantsijad annavad oma panuse erilise keskkonna loomisesse.

Kes technoüritustel käinud pole, siis juba ainuüksi muusika, mida DJ esitab, on eriline ja kordumatu. Kuigi mängitavad lood on salvestatud, peitub asja võlu ja unikaalsus lugude kombineerimises: korraga mängib harilikult kaks või isegi kolm lugu, mis niiviisi moodustavad kordumatu terviku. See, kuidas helidega mängida, valida just inimeste meeleoluga sobivad lood, need kokku kõlama panna, ongi DJ oskuste võti. Sellises keskkonnas võib DJ-d täie õigusega nimetada interpreediks, kelle käe all sünnib ainukordne esitus.

DJ Katja Adrikova on üks Isola resident DJ-sid.

Ka valguslahendused on alati unikaalsed. Esimesest korrast saadik on põhiline valguskunstnik Isolal olnud Karl-Erik Leik.

Viimastel aastatel on technoskene Tallinnas märkimisväärselt arenenud. Mille poolest erineb Isola teistest technomuusika-pidudest? Elena Natale ütleb, et Isolas on sügavust ja müstilisust. „Kogu meie elu on sotsiaalmeedias näha, kellega me oleme, mida sööme, kus käime. Mina tahtsin luua midagi, mida on iga kord vaja avastada, mis annab ürgse tunde ega oleks võlts.”

Esimene Isola pidu toimus Tallinna vanalinnas hüljatud Heliose kinos. Aukohaks on olnud ka teised tühjalt seisvad hooned ja paigad - Balti jaama linnalähirongide ootesaal ja tunnel, Noblessneri jahtklubi ja viimasel ajal ööklubi Hall, mis ongi Isolast välja kasvanud.

Peo toimumispaigad hoiti varem, enne kui asjast kasvas välja klubi Hall, viimase hetkeni saladuses. Elena sõnul on Hallis veel kasutamata võimalusi, aga perspektiivis arvab ta, et peo asupaik võiks siiski olla liikuv.

Isola peosari

„Isola tähendab itaalia keeles saart. See on koht, kus saab puhata, tunda inimeste vastu armastust ja sõprust. Aga see on ka mõistatus: saar, mida tegelikult olemas ei ole,” kirjeldab Elena. „Elasin Milanos ja seal väljas käies tundsin et Eestis oli puudu peost, mis oleks andnud minule samasuguse salapärase ilu ja rõõmu tunde, la bellezza della vita.”

Tallinnasse naastes soovis Elena siia esinema kutsuda kuulsa DJ Abdulla Rashimi. Tuli välja, et sama artisti oli esinema kutsunud ka Hugo Mesi. Elena võttis Hugoga ühendust ja nad otsustasid ürituse korraldamise ühiselt ette võtta. Nii saigi alguse koostöö, mis püsib kindlalt tänaseni. Nendega ühines mitmeid inimesi, teiste hulgas Artur Lääts, kes esimesest korrast olnud Isola üks resident DJ-sid.

Isola peosari

Elena sõnul soovitakse õhkkonnaga, mis Isolal tekib, kaotada piirid kosmilise ja maise vahel. „Oluline on abstraktsus ja mustrid,” ütleb ta.

Tunne, mida üritus püüab esile kutsuda, kustutab aja piirid, on ühtaegu ürgne ja futuristlik. Nii võime oma meeltes lennata kuhugi, kuhu me muidu ei satu, paika, mida reaalses maailmas tegelikult võib-olla polegi olemas.

Tänane Isola pidu toimub Tallinnas ööklubis Hall algusega kell 23.50 ja kestab pühapäeva hommikuni. Teiste hulgas astuvad üles Berliini Ostgut Toni resident DJ Norman Nodge ja DJ Delta Funktionen, samuti Saksamaalt.

Isola peosari