Homme avatav Vaba Lava ehitati kunagise salastatud Baltijetsi sõjatehase vasakusse tiiba. „Arhitektuurselt on Allianss Arhitektid siin muutnud päris palju, nii fassaadi, hoone mahtu kui ka ruumide planeeringut. Varem olid fuajees trellid ja tehasesse pääses vaid lubadega. Proportsioonidelt jäi samaks suur saal, mis oli varem sõjatehase klubisaal. Selles saalis on kunagi esinenud näiteks ka Alla Pugatšova,” räägib Reidolv. Selle asemel on nüüd multifunktsionaalne blackbox, kus on tehniline lagi ja kolmes seinas tehnilised rõdud. Ruumi kõrgus – 6,5 meetrit – võimaldab siia kutsuda ka moodsa tsirkuse.
Vaba Lava tegevjuht Kristiina Reidolv sõnab, et Baltijetsi tehasekompleksiga on suured plaanid, lõplik ideaal on kutsuda ellu Tallinna Telliskivi loomelinnaku sarnane keskus.

Selleks et välja selgitada kohalike elanike huvi Vaba Lava Narva teatrikeskuse vastu, tegid Vaba Lava töötajad koos vabatahtlikega suisa tänavaküsitlusi. Kohalikud on ka need, kes majas tööle asuvad. „On väga oluline, et siin töötaksid Narva oma inimesed. Nad tunnevad kohalikku kogukonda ja teavad, kuidas selleni jõuda,” ütleb Reidolv.

Katse ja katalüsaator

Uue Vaba Lava plaanidest annab aimu etenduskunstide nädala programm. „1.–11. detsembrini tutvustame Ida-Virumaa ja Narva elanikele võimaluste paletti, erinevaid kultuuriüritusi, mis siin edaspidi toimuma hakkavad,” selgitab Reidolv. Avanädal on edasise jaoks nagu katse ja katalüsaator. Peamised märksõnad: dokumentaalsus, moodne tsirkus, välisteatrite külalisetendused ja töötoad noortele.

On oluline, et siin töötaksid Narva oma inimesed. Nad teavad, kuidas kohalikeni jõuda.
„Üks suund, mis meile huvi pakub, on dokumentaalteater ning kohaliku kultuuripärandi ja lugude kogumine. Etenduskunstide nädala programmis on nii projektiteatri R.A.A.A.M. dokumentaallavastus „TRANSIIT. Peatage muusika” eesti estraaditähtede gastrollidest Nõukogude Liidus kui ka Leedu riikliku draamateatri „Roheline aas” Leedu Ignalina tuumajaama sulgemisest. 5. detsembril toimuval rahvusvahelisel seminaril on üks esinejaid Merle Karusoo, kes räägib oma lavastustest, mille materjale ta Ida-Virumaal kogunud on. Karusoo oli üks esimesi, kes dokumentaalteatrit Euroopas tutvustas,” räägib Reidolv. Teiseks suunaks võib pidada etenduskunstide uusi tehnoloogiaid, mille kasutamist on põnev jälgida Rootsi kuningliku draamateatri Dramateni visuaal-eksperimentaalses lavastuses „Hedda Gabler”. Kavas on koostöö Narva loomeinkubaatoriga, mis praeguste plaanide kohaselt kolib endise Baltijetsi tehase teise tiiba. „Tahame otsida etenduskunstide ja IT-sektori (liitreaalsus, arvutimängud jne) ühiseid punkte. Vaatame, kas ja kuidas see õnnestub, aga ühiseid uuendusmõtteid on.”
Stuudio, mida hakkavad kahasse kasutama nii ERR kui ka Vaba Lava muud projektid.
Vaba Lava Narva teatrikeskuse suure saali kõrgus võimaldab siia tuua ka moodsa tsirkuse lavastusi.

Kolmas suund on moodne tsirkus. Juba on kokku lepitud Soome instituudiga, kellega koostöös tuuakse Narva Soome nüüdistsirkuse lipulaeva Race Horse Company lavastus „Urbotek”. Just Soome on praegu maailma moodsa tsirkuse esirinnas. Vabal Laval hakkab toimuma ka kontserte. Ühiselt kohalike kontserdikorraldajate ja DJ-dega kutsutakse ellu sari „Vaba start”. Ent Vaba Lava pilk on suunatud ka välismaale. „Tahame teha koostöölavastusi, tuua siia muude riikide teatreid ja lavastajaid. Tulevikus tahaksime ellu kutsuda ka rahvusvahelise teatrifestivali,” tutvustab Reidolv. Piletihinnad tulevad tunduvalt soodsamad kui Tallinna Vabal Laval, pidades silmas kohalike elanike väiksemat sissetulekut.

Torkab silma välismaalgi

Vaba Lava juhtimine on kahe maja ülene ja nii kuraatorid kui ka osa töötajaid töötavad mõlema maja jaoks. Mõned kuraatoriprogrammi lavastused esietenduvad edaspidi Narvas, teised Tallinnas ja vahetavad seejärel asukohta. „Näiteks on Narvas tulekul koostöölavastus Vene Teatriga. Inspiratsiooni saadi muu hulgas EV100 „Sajandi loo” teatriprojektist, kus koostööd tegid suured ja väikesed teatrid,” ütleb Reidolv. Kummalgi majal on eraldi haldusjuht, kes igapäevast tegevust koordineerib. Narva teatrikeskuse juht on narvakas Anželika Shticalov, kes on 13 aastat töötanud Narva muuseumis. Peale tema on Narva Vaba Lava majas tööl haldusjuht, tehnikajuht, produtsent ja korraldusjuht.

Kogu Vaba Lava kontseptsioon on äratanud huvi ka väljaspool Eestit. „Näiteks kevadel tuleb kuraatoriprogrammi raames Vabale Lavale prantsuse noor lavastaja Julien Gosselin, kes sai just Euroopa teatriauhindade jagamisel uute teatrireaalsuste preemia. Tema on pärit Calais’st ja kavatseb avada Calais’s samasuguse teatrikeskuse,” vihjab Reidolv.
Valmistutakse avalavastuseks.

Vaba Lava võimaluste palett

Narva etenduskunstide nädala avab 1. detsembril projektiteatri R.A.A.A.M. ja Vaba Lava koostöölavastus „TRANSIIT. Peatage muusika” (Dmitri Jegorov, Venemaa). Kuna rahvusvahelise teatri tutvustamine on üks Vaba Lava eesmärke, on Narva oodata mitut külalislavastust. Rootsi kuninglik draamateater mängib Anna Petterssoni „Hedda Gablerit”, visuaal-eksperimentaalset feministlikku lavastust. Leedu riiklik draamateater tuleb dokumentaalteatri lavastusega „Roheline aas”. Peterburi Masterskaja teater mängib lavastust „Vanem poeg”. Soome nüüdistsirkuse tipptrupp Race Horse Company tuleb lavastusega „Urbotek”. Veel on avanädalal palju tasuta üritusi, seminare ja mõttetalguid, meistriklasse, Sõpruse kino programm, aga ka moodsa tsirkuse töötoad lastele. Oodata on ka palju väliskülalisi. 7. detsembril toimub Soome 101. sünnipäeva puhul Soome saatkonna vastuvõtt.

Narva Vaba Lava teatrikeskus võõrustab avamise puhul ka presidendi kantseleid ja Rootsi suursaatkonda, kes on nädalaks ajaks oma kontorid Narva kolinud.

Narva Vaba Lava

Blackbox (371 m2, tribüünil 216 istekohta, saalis kokku max 300 istekohta koos lisatoolidega)
Stuudiosaal (136 m2, 70 istekohta)
Väike saal (82 m2, 50 istekohta)
Näitlejate garderoobid, grimmitoad
Kohviku- ja galeriiala
Kontorid ja muud abiruumid (laod jne)
Stuudiokorterid (4 tuba, 8 kohta)
Vaba Lava allrentnikud on Eesti rahvusringhääling ja kohvik No2.
Teatrikeskuse projekteerija: Allianss Arhitektid OÜ
Teatrikeskuse ehitaja: ehitusfirma Rand & Tuulberg AS
Projektijuhtimine: Stranden OÜ

Lasteteater Ilmarine jääb tulemata

„Sellest, et Ilmarine tulemata jääb, on kahju,” ütleb Kristiina Reidolv. Ruumid projekteeriti lasteteatri soovide järgi ja leping allkirjastati kaks aastat tagasi. „Kõik oli detailselt läbi räägitud. Oli lepe, et Vaba Lava ehitab välja saali, kontori, garderoobi ja laoruumi. Lepingu kohaselt pidid nad kuus kindla arvu kordi saama suurt saali tasuta kasutada. Nemad pidid soetama teatritehnika ja mööbli,” selgitab Reidolv. Umbes kuu aega enne Narva Vaba Lava avamist selgus, et Ilmarine siiski ei saa tulla, kuna toetused ei suurenenud, nagu oli loodetud. „Leppisime kokku kompromissvariandi, et nad saavad hakata käima siin etendusi andmas. Nii et kindlasti saab Ilmarist siin ruumides siiski näha, lihtsalt mitte iga päev.”

Vaba Lava tänavaküsitlus

Narva Vaba Lava korraldas küsitluse, kus inimestele esitati kaks küsimust.

Kas te teate, et 1. detsembril avatakse Vaba Lava Narva teatrikeskus
aadressil Linda 2?

486 vastas jah
132 vastas ei

Mida sooviksite teatrikeskuses näha?

1. Lasteetendusi (tsirkus, klounid, lasershow, nukuteater, moodne tehnika, õhupalli- ja seebimullilavastused)
2. Temaatilisi kontserte (jõulud / uus aasta / võidupäev)
3. Kontserte eri vanuses lastele (mudilastele/noortele/õpilastele/koolivaheajal)
4. Rohkem lavastusi vene keeles
5. Eesti Vene Teatrit / Linnateatrit / Vanemuise teatrit / Estonia rahvusooperit
6. Musikaalseid kontserte (džäss/rokk/klassika/instrumentaalne
muusika / Narva bändid)
7. Vene klassikat (Dostojevski, Tšehhov)
8. Peterburist ja Moskvast kutsutud head teatrit
9. Humoristide ja parodistide kontserte
10. Balletti/ooperit/operetti/muusikali/komöödiat/antrepriise)
11. Kohtumisi artistidega/näitlejatega
12. Loenguid ja treeninguid
13. Etendusi „Buratino”, „Medea”, „Õnnetramm”
14. Midagi TEDx-i sarnast
15. Kinoseansse