Tammsaare poole pöördumist seletab Nüganen järgmiselt: “Kui majja tulid Eva Klemets ja Mart Koldits, oli meil korraga neli lavastajat. Pakkusin välja, et igaüks võiks teha ühe osa Tammsaare suurromaanist. See mõte vaimustas. Leidsime, et oleks väga hea, kui tuleksid eri stiilis, erinevate Indrekutega ja muuski erineva isikupäraga tööd. Neli osa sai omavahel ära jagatud, mina pidin tegema neljanda osa. Seejärel ütlesid teised lavastajad, et nad ei ole valmis, mis on aktsepteeritav. Maksimumprogramm luhtus: nelja Tammsaare lavastust lähiaastail ei tule, kuid mina teen “Tõe ja õiguse” teise osa nüüd ja neljanda aastal 2006. Ka ei ole teater päriselt loobunud kavast lavastada ikkagi kõik suurromaani osad.”

Üksküla mängib Maurust

Tammsaare romaani teise osa juurde jõudis Nüganen seetõttu, et paralleelselt olid planeeritud rohkete naisterollidega “Bernarda Alba maja” proovid. Järelejäänud meestetrupp sobis aga väga hästi Indreku Mauruse kooli juhtumiste jaoks.

“Tõe ja õiguse” teisest osast arvab Nüganen olevat leidnud oma teema. “Mind huvitab midagi, mis on seal peo peal, millest veel ei räägita. See teos ei ole ainult ühest rahvusest. Teise osa tegevus toimub Tartus, täpsemini Venemaa impeeriumi Jurjevi linnas. Seal on kirju seltskond, lisaks eestlastele on romaanis esindatud sakslased, venelased, juudid, lätlased, grusiinid…”

Nüganen tahaks publiku hulgas näha ka inimesi, kes ei soovi oma tulevikku Eestimaaga seostada. “Selle teema peale olen ma mõelnud dramatiseeringut kirjutades, lavastust tehes. Ramilda ütleb romaanis, et ta ei taha abielluda eestlasega, sest eesti keeles on see kole s-täht.”

Romaanist pärit Mauruse tegelaskujule arvab Nüganen pakkuvat uue lahenduse. “Ma ei usu, et Panso “Inimese ja jumala” lavastuses piirdus Ants Eskola Maurus selle “mauruselikkusega”, mida Panso pidas vajalikuks tollasest eesti kultuurist välja rookida. See oli selle aja Maurus, kes ei saanud rääkida seda, mida tahtis. Meie lugu räägib sellest, et Mauruse-taolisi õpetajaid on tarvis rohkem, kui neid on.” Maurust mängib Linnateatris külalisena Aarne Üksküla, kellele see on teine Mauruse osatäitmine. Indrek Paasi mängib Argo Aadli, Ramildat Elisabeth Tamm.

Laupäevase esietendusega tähistab Linnateater ühtlasi oma 39. sünnipäeva.