Näete, need vabaduseteemalised skulptuurid on kunstiakadeemia tudengite tehtud,” viipab ta üle Maarjamäe lossi eeshoovi pillutud moodsatele monumentidele. “Minu lemmik on see hõberebasepuuridega. Kas olete mõelnud, mida te teeksite siis, kui ei saaks oma kodu ust seestpoolt oma tahtmist mööda avada?” Et rebase hääletoon kõlab retooriliselt, jääb küsimus vastuseta.   

“Aga vaatame nüüd lossi taha, seal on tõeliselt suured inimesed,” silkab rebane ümber nurga ning peatub ülielusuuruses pronksist Lenini juures. Lenini jalge ees teevad külakuhja 1924. aasta detsembrimässajad: “Ai! Tääk läks silma!” Sealsamas kõrval pikutab isake Stalin: “Seltsimehed, kas Kindzmaraulit tõite? Mul tuli tahtmine paar toosti öelda.”

Rebane ärritub: “Mida sa seletad?! Anna sulle väike naps ja kohe muutud massimõrvariks! Näete – Pöögelmann seal eemal on tema tapetud!” Ka Kuressaare aukodanik, kivine Kingissepp hakkab turtsuma: “Möttetu mörtsuk, et sul tuhvel kurku kinni jääks!”

Stalin paika pandud, jätkab rebane ekskursiooni. Peremeheuhkusega osutab ta lossi veetornile, mille projekteeris Tallinna esimene eestlasest linnapea, arhitekt Voldemar Lender. “Need poolakad-võõrtöölised! Ehitasid 1980-ndatel mu terrassi kinni, kuna neil oli revolutsioonimuuseumi jaoks saali vaja teha!”

Ja rebane meenutab, kuidas ta suveõhtutel krahv Orloviga teed jõi. “Ja Eesti Wabariigi ajal oli siin esmaklassiline öölokaal – Riviera-Palais. Küll tollal alles osati elada. Millised peod! Ja niidud lossi ümber olid rohelust täis.” 

Kroonukasarmu

1930. aastate lõpul lossi rajatud lennuväekoolist on rebasel vastakad mälestused: “Ilusast lossist ehitasid kroonukasarmu! Tegid siin hommikuti riviõppust, nii et magada ei saanud! Aga see-eest lõid alati kulpi, kui mind märkasid!”

1940. aastatel lossi hõivanud Vene sõjaväelased teevad rebase meele praegugi mõruks: “Kitarri ja karmosˇkat oskasid küll mängida, kuid minu kui endise omaniku vastu lugupidamist nad muidugi üles ei näidanud! Muudkui kutsusid mind Liisa, Liisa! Mis Liisa, ma olen Rein!”

Veidi hinge tõmmanud, soovitab rebane: “Aga teie minge nüüd lossi näitust vaatama – ma kaevan niikaua urgu suuremaks.”

Muuseum

Maarjamäe loss

Eesti ajaloomuuseum

•• Pirita tee 56a, bussid nr 1A, 1PR, 5, 8, 34A, 38, peatus Maarjamägi

•• Suvel on Maarjamäe pargis kunstiakadeemia tudengite “Vabaduse monumendid”.

•• Näitused “Iseolemise tahe. 90 aastat Eesti Vabariiki” (kuni aastani 2010) ja “Eesti oma kohus: kohtusüsteem ja õigusemõistmine Eesti Vabariigis” (kuni 31. oktoobrini).

•• Muuseum on lahti K–P kella 10–17.