Viivi Luik

Eesti Kirjanike Liit märkis oma esildises, et Viivi Luik on üks olulisemaid ja silmapaistvamaid Eesti kirjanikke. „Lisaks jääva väärtusega proosa- ja luuleloomingule panustab ta Eesti ühiskonna võtmeprobleemide lahendamisse olles parim näide sotsiaalselt aktiivsest intellektuaalist,“ märgiti esildises. Teine esitaja, Tallinna Ülikool lisas, et Viivi Luige teostes on igaviku mõõdet, tõusmist ajast ja ruumist kõrgemale, maailma seostevõrgustiku teravat nägemist ja väga suure kirjaniku hingust. Eesti Teaduste Akadeemia Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus tõi välja, et Viivi Luige looming on mõjustanud kogu eesti kultuuri ning tema uute teoste ilmumine on tihtilugu kujunenud sündmuseks.

Fred Jüssi

Fred Jüssi on ajakirja Akadeemia esildise järgi innustanud Eesti inimesi mõistma ja hindama oma loodusväärtusi ja elukeskkonda. Ta on osanud näidata meie tugevust, tema sugestiivne laad on paelunud nii kuulajaid kui ka lugejaid. „Me kõik armastame Fred Jüssit. Ja tema kaudu oleme õppinud armastama ka Eestit,“ öeldi esildises. Eesti Rahvusringhääling märkis, et Eestis on väga palju inimesi, kes võivad öelda, et nende vaimuelu üheks suuremaks mõjutajaks on olnud Fred Jüssi – mees looduse ja kultuuri ristteelt. „Maailma mõtestaja, kes on kinkinud meile tarkust ja eluvaimustust. Üks meie aja suurmehi,“ lisati rahvusringhäälingu ettepanekus.

Riikliku kultuuri elutööpreemia suurus on 64 000 eurot ja preemiaid antakse igal aastal kolm.

Riiklikke kultuuri aastapreemiad antakse välja viis. Need pälvivad tänavu Kristjan Suits lava-, kostüümi-, valgus- ja videokujunduste ning näituse- ja kontserdikujunduste eest, Greta Koppel näituse „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“ ning sellesisulise raamatu eest, samuti Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv, Joel Kopli ja Eik Hermann Eesti Kunstiakadeemia uue hoone arhitektuurse lahenduse eest ning koreograaf Olga Privis ja kunstnik Marko Mäetamm silmapaistva loomingulise tegevuse eest eelmise aasta jooksul.

Ühe aastapreemia suurus on 9600 eurot.

Riiklikud kultuuri elutöö- ja aastapreemiad antakse laureaatidele pidulikult üle Eesti Vabariigi 101. aastapäeval, 24. veebruaril kell 13.30 Eesti Teaduste Akadeemia saalis koos riiklike spordipreemiate, teaduspreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.