Käes on aeg, kui mõnigi meist tabab end mõttelt: oo, äkki on isegi Eestis võimalik õues olekut nautida? Ei peagi enam kiruma, et siin kliimas pole võimalik elada? Ega see kevadejoovastus pikalt saa kesta, sest kaua sa ikka päevitad, kui varsti on jälle tuul nii kõle, et kõrvad ähvardavad peast kukkuda. Või sajab äkki ootamatult jäist rahet krae vahele. Siis tuleb jälle tuju reisiplaani pidada, sest oleks ju mõnus vahelduseks olla kusagil, kus on vähem üllatusi ja kasvõi kaks nädalat järjest sama ilm.

Üllatuste puudumisest rääkides pean ma silmas loomulikult ainult ilmaüllatusi. Igasuguseid muid üllatusi pakuvad reisid alati kuhjaga. Ka kõige stabiilsema ilmaga piirkond on neid täis. Kogu elu ongi tulvil üllatusi, tegelikult on neid igal pool, kuhu vaatad – ainult silm peab olema terav ja tundlik.

Muidugi on iga inimese üllatuskünnis erinev. Ent kahtlustan, et reisida armastavadki just pigem uudishimulikud ja tundeergud inimesed, kes oskavad n-ö suurte asjade kõrval tähele panna ja imetleda ka pisiasju.

Tänase lehe reisilood on samuti üllatusi täis. Karoliina Vasli käis Los Angeleses ja Las Vegases. Tähtede allee ja kasiinod, mõtled kohe? Ei, seal juhtus palju üllatavamaid asju. Maadlusaktivist Martin Plaser otsibki reisides alati uut ja põnevat. Tema arvates pole mõtet niigi lühikese elu jooksul mitu korda samasse kohta rännata. Pealegi ei eelda üllatumine alati füüsilist vaheldust. Fotodelt, mis Rene Suurkaev on teinud meresoola kultiveerimisest, näed just detaili ilu. Maailm soolateras – täpselt samamoodi üllatusi täis.

Ära karda, lase ennast üllatada igal pool ja igast asjast!