“Kuni teisipäevani tahtsin, et laul oleks vähemalt 15 parema hulgas. Pärast esimest proovi sain aru, et oleme umbes 10 esimese seas. Reedel oli lihtsalt stabiilne tunne, et häbiga me Eestisse ei naase. Aga, et me niimoodi tuleme... seda ei osanud ikka veel aimata,” räägib õnnelik ja samas veel pühapäevalgi ootamatusest rabatud ja üllatunud Ivar Must.

Helilooja sõnul olid need minutid, kui käis Taani ja Eesti laulude vaheline duell ja kahe laulu vahe oli vaid paaripunktine, kõige hullemad.

“Ma karjusin oma hääle täiesti ära, süda kloppis kord jalgades kord kusagil seljas,” kirjeldab Ivar Must SL Õhtulehele.

Ivar Musta laul ei esindanud Eestit Eurovisionil esimest korda. Silvi Vraidi esituses võitis tema kirjutatud lugu “Nagu merelaine” eurolaulu Eesti vooru 1994. aastal.

Esimene laulja, kes Ivar Mustale heliloojana tuntuse tõi, oli Anne Veski 1989. aastal ja lauluks “Veel pole õhtu”.

Ivar Must on ka ansambli 2XL produtsent. Mehed olid laval vaprad taustalauljatena ning aitasid menuka liikumisega “Everybody” edule kaasa.

Helilooja väitel tuli võiduloo kirjutamisele kasuks maakodu loodus ja väga head suhted lähedastega. Kuid Must tunnistab, et algul kaalus ta oma laulu esitajatena sootuks teisi artiste ja hääli kui seda on Tanel Padaril ja Dave Bentonil.

Nüüd, mil võit käes, on mees õnnelik, et just selline valik tehti. Nagu algselt loodeti aitasid viisil särada Padari ja Bentoni ülimalt vaba esitus ja lavasarm. Kes esmalt laulu esitama pidid, seda Must ei ütle. “Las nad olla,” rehmab ta käega.

Edasistest plaanidest muusikaäris ei taha ta eriti pajatada. “Ma tahan koju tütar Rebecca juurde,” ütles Ivar Must ajakirjanikest eemale kibeldes, jälgides teistest eraldi seisvat ja nukralt naeratavat Enel Ehat. “Homme hommikul kell 9 algab taas rutiin, nagu eluaeg on olnud. Mul on töö ja kohustused.”


Ivar Must

Sündinud Tallinnas 7. mail 1961;

Lõpetanud Tallinna 26. keskkooli;

1978 - astus Georg Otsa muusikakooli, õppides üheaegselt koorijuhtimise ja estraadiosakonnas klaveri erialal. Kool jäi lõpetamata, sest mees otsis pääsu Nõukogude armee eest;

1981 - astus Tallinna Pedagoogilisse Instituuti orkestrijuhtimise erialale. Lõpetas kolm kursust;

1985-1990 - klahvpillimängija ansamblis Lainer ja Nemo;

1990-1994 - töö Soome restoranides ühemehebändina ning baarides;

1994 - eurolaulu esikoht, Eurovisioni eelviimane koht (laul “Nagu merelaine”, esitaja Silvi Vrait);

1994 -... koostöö mitme Eesti artistiga (Tiiu, Miss II Miss, 2XL jpt.).

2001, 13.05 Eesti esimene Eurovisioni-võit, laul “Everybody” (esitajateks Tanel Padar ja Dave Benton).


Vaike Eha, Enel Eha ema:

“Mul käivad lausa judinad üle keha, nii suur rõõm on! (ütleb väriseva häälega). Eile, teate, mul jättis süda kohe lööke vahele. Mul on see viga juba ammu küljes aga eile olid peale võidu väljakuulutamist tõesti kohe rütmihäired. Abikaasa tõi suhkruvett. Siis hakkasid kõik sugulased ja tuttavad helistama ja õnnitlema. Keegi ju varem ei uskunud ega oodanud võitu. Tõeline üllatus! Hommikul juba Ivar ja Enel helistasid. Nad ei tea nüüd isegi, millal koju saavad. Mina igatahes tegin juba rabarbrikoogi ja salati valmis, nüüd panen nende lapse magama ja küpsetan veel Ivari-Eneli lemmiku: kohupiima-ananassikoogi. Ðampust paugutame kindlasti. Nad on nüüd tõelised kangelased, suisa nagu olümpiavõitjad. Kuigi minu aju ei taha kuidagi seda veel vastu võtta, et meie omad on esimesed. Ja kus küll meil see lauluvõistlus järgmisel aastal korraldatakse?!”

Kristel Kirss