"Ma võtan seda kui kauaoodatud tähelepanuavaldust rahvusooper Estoniale ja kõigile inimestele, kellega ma koos töötan, sest ilma nendeta poleks seda tööd olnud," sõnas Paul Mägi."Rahaline turgutus kulub ju meie ajal marjaks ära," lisas rahvusooperi dirigent küsimusele, et mida ta 100 000 krooniga peale hakkab.

Kohe pärast vastuvõttu Toompeal tormas ta lennujaama, et siis Pariisi jõuda, seal koos Moskva vägagi eksperimentaalse trupiga Helikon kolm päeva Bizet "Carmenit" etendada. Helikoniga on nad koos käinud näiteks Wexfordi mainekal ooperifestivalil, kus nad etendasid suvel Dagomõrshki "Näkineidu".

Esmaspäevaks kihutab Estonia peadirigent Eestisse tagasi, sest kohe peaks välja tulema uuslavastus Richard Straussi "Salome", millega usinasti proove on tehtud. "Tagasi tulen ma alles esi-

etenduseks," tunnistab dirigent. "Salome" lavastaja on külalisena Prantsusmaalt Philippe Godegroid.

"Viimane aasta on tõesti kiire olnud," tunnistab Paul Mägi, kelle tegevusest Eesti riik tõstis esile ooperite "Näkineid" ja "Süda" ning baletti "Kratt" ettevalmistamist ja dirigeerimist, ooperi "Cyrano de Bergerac video ja plaadi salvestust, ooperi "Nabucco" plaadi salvestust, dirigeerimist Nyyd festivalil ja edukaid gastrolle Belgias koos rahvusooperiga möödunud suvel.

Paul Mägi on ka varem mitmeid preemiaid saanud. Viimati pidas teda meeles kultuurkapital ning tema viieaastast töötamist 90-ndate aastate alguses Läti Rahvusliku sümfooniaorkestri peadirigendi ning muusikalise juhina pidasid lätlased meeles riikliku preemiaga. Seda aega mäletab Estonia peadirigent hea sõnaga, sest siis sai sõidetud läbi Euroopa Portugalist Saksamaani, Korsikast Inglismaani ning Paul Mägil õnnestus musitseerida ka koos Svjatoslav Richteriga.

Paul Mägi võiks nimetada tõeliselt rahvusvaheliseks meheks, kes on olnud külalisdirigent Ameerika Ühendriikides ja Euroopas (Bostoni sümfooniaorkester, BBC sümfooniaorkester jt).

Paul Mägi kohta võiks ka öelda, et ta on mees nagu orkester, sest viieaastaselt õppis ta viiulit, siis trompetit, aga ta on mänginud ka flööti, klaverit, kontrabassi, löökpille, plokkflööti ja veel mõningaid instrumente. Ainuke, mis talle eriti ei meeldi, on kitarr. Isegi konservatooriumi lõpetas ta trompeti erialal. Nii pole ka imestada, et Paul Mägi on esinenud ka jazzviiuldajana. Nii et mees, kes saab hakkama nii dirigendipuldis kui hämaras jazzbaaris.