“Vanu pilte vaadates tundub, et ta rannas suisa elaski, sest oli suvepiltidel tumepruun nagu neeger,” lausus Pärg. Just Pärnus ja sel ajal, kui Valgre mängis Kuursaali orkestris, on sündinud tema igihaljas armastuslugu “Muinaslugu muusikas” ning “Pärnu ballaad”, kus kõneldakse roosist rannaliival.

Uus perekonnafotode paik

Valgre pingil on ka piisavalt ruumi nende tarvis, kes soovivad end koos Eesti sümboliks muutunud heliloojaga pildistada. “Eks tast uus pildistamise paik tule,” ütles ka skulptor.

Ilmselt hakkab Valgre skulptuur perekonnapiltidel konkureerima seniste Pärnu vaatamisväärsuste mudaravila, Koidula ausamba ja kesklinna purskkaevudega.

Kuju loomise initsiaatoriks ja elluviijaks on Pärnu Rotary klubi. Skulptuur on valminud firmade ja eraisikute annetustest kogutud rahaga.

Tänavu oktoobris oleks Raimond Valgre saanud 90-aastaseks, temanimeline festival toimub juba teist suve. “Festivali idee on meenutada Valgret ja tema muusikat paigas, kus ta veetis oma elu kõige õnnelikumad ja rõõmsamad aastad,” ütles festivali “Kummardus Valgrele” korraldaja Elina Kask.

Skulptuuri avamisele järgneb tantsuõhtu koos Mart Sanderi ja ansambliga Tuxedo. Värskelt vanade fotode järgi taastatud Kuursaal on sobiv paik selle festivali pidamiseks. Ehkki tegu on menuka 1000-kohalise õllepaigaga, meenutavad ekstra Pärnu jaoks toodetava Kuursaali Blondi nime kandva õlle reklaamiga päevavarjud, terrassid ja valge kõlakoda õnnist vabariigi aega. Hämaral ajal põlevad terrassidel tõrvikud ja gaasilambid.

Valgetes riietes

valge päevavarju alla

Enne kontserti laupäeval avatakse sissepääs juba kell 15 väikeseks piknikuks, lahti on vabaõhukohvikud, pargipuude all maalivad kunstnikud, tegutse-vad 30-ndate aastate stiilis ajalehepoisid jms.

Stiilsetes valgetes rõivastes tulijad aitavad luua enne kontserti seda kerget ja lahedat meele-olu, mis oli iseloomulik vabariigiaegsele Pärnu kuurordile. Kuursaali õuel on suured päevavarjud, nii et kontsert toimub iga ilmaga.

Kontserdil astuvad Raimond Valgre muusikat esitades üles paljud tuntud eesti artistid, kelle seekordne lähenemine helilooja muusikale võib olla tavapärasest sootuks erinev.

Kella kuuesel kontserdil esinevad Valgre lauludega Heidi Tamme, Uno Loop, Mart Sander, Henrik Norman, Blacky, Kaire Vilgats, ansambel Family, Tõnu Kilgas ja Koit Toome.

“Kummardus Valgrele” toimus möödunud aastal esimest korda 29. juunil ja seda peeti ajakirjanduse hinnangul Pärnu suve uusürituste hulgas üheks populaarsemaks.