“Tänu sellisele pikale protsessile on avanenud mu silmaring nii muusikaliselt kui ka lüüriliselt. Kindlasti tunnen, et olen sõnaliselt palju küpsem kui mõned aastad tagasi,” leiab ta praegu tagasi vaadates. “Samuti muutis see protsess mind palju enesekriitilisemaks ning võimalik, et sellest on tingitud albumi valmimine alles nüüd.”

Pikk sissejuhatus hakkas juba sajandivahetusel. Teadagi – teismeliste värk. “Kuulasin hästi palju “Linnadžunglit” Raadio 2-st ning joonistasin graffitit,” meenutab Reket ning täpsustab, et klassikaline “teismeline getomees” pole ta kunagi olnud. Pigem avaldus mässaja grafitis ja tollasetes luuletustes.

Kodumaiste hip-hopi pioneeride Toe Tagi kultusalbumi “The Real Kuhnja Homophobes” kohta on Reketil head mälestused: “Ostsin selle Viru tänava Shamrockist üksnes selle pärast, et posteril oli kirjas: Eesti kõige ropum album. Aastat enam ei mäleta. See kassett on Eesti undergroundi klassika. Täiesti ajatu materjal.”

Veidi väljamaa mees

Viimased aastad on Reket kulgenud trajektooril Tallinn-London-Los Angeles. Kummatigi pole tema albumi nimi “Kajapark” inspireeritud ühegi linna ühestki pargist.

““Kajapark” on ulmeline koht mis asub minu peas ning inimene satub sinna, seistes silmitsi enda hirmudega,” sõnab Reket.

“Kajaparki” kuulates jääb kõrvu teatav isiklikkus. Reket nõustub, et jutustavates laulutekstides peab omal kohal olema autori isiklik kokkupuude teemaga. Kuid siit võib veel sammu edasi liikuda: “Unenägudel on mu loomingus suur osa, kuna unedes leidub just sellist visuaalenergiat, mida ärkvelelus tihti vajaka jääb.”

“Kajapargist” rääkides kordub refräänina produtsent Anthony Browni nimi.

“Brown on üks noor Londoni produtsent. Kuuldes et ma teen eestikeelset räppi, oli ta väga aldis minuga koostööd tegema. Ta saatis mulle enda biite, ma valisin neist kaks ning nendest valminud lood sattusid ka albumile,” selgitab Reket. Kogu kära.

Ta täpsustab, et erilist vahet Eesti ja välismaa produtsentidel-rütmiseppadel pole, kui üks suur põhimõtteline erinevus välja arvata: “Enamik noori välismaa produtsente on hirmus asise meelelaadiga.”

Reket täpsustab, et see tähendab valmisolekut igasuguseks tulusaks koostööks. Millel on oma head ja vead: “Kordumatust loomingust muljutakse lõpuks suvaline raadiomäll. Küll aga välistab säärane käitumine tulevikus võimaluse, et sul ei ole raha leiba lauale osta, ehkki sa oleksid jäänud ehedaks!”

Reket ise võtab asju sammhaaval. Kõigepealt vajavad lõpetamist õpingud Londonis. “Mis pärast seda saama hakkab, paistab vaikselt mu vaimusilmas. Ehk veidi vara veel rääkida,” poetab ta tagasihoidlikult.

Reket on kodanikunimega International Movie Database’is ühe Hollywoodi filmi tegijate seas kirjas. Kas tõesti on sündimas äratuntavalt Eesti päritolu filmitäht?

Tegelikkus on märksa proosalisem: “Ühes Shmollywoody filmis ma mängisin jah, ja sain esimeses stseenis latiino-gängsterilt kuuli. Juhtus see nii, et režissöör oli mu sugulase tuttav, kes samuti seal filmis kaasa lõi. Suurem asi kogemus see minu jaoks ei olnud, kuna oli vaid pool päeva võtteid üheks stseeniks, kus mulle kohe ots peale tehti. Näitlemine tundub olevat paljuski sarnane muusikalisele ümberkehastumisele. Tulevikus lööksin meelsasti kaasa eesti filmides et näitekunsti paremini tundma õppida.”

Tom-Olaf Urb aka Reket

Sündinud: 2. aprillil 1985

Õpingud: Tallinna 21. kool, Santa Monica kolledž, Londoni kunstiülikool

Tegeleb: luuletab, kirjutab, teeb muusikat.

Diskograafia:
Tommyboy “?MC”: Noored Klounid ft. Reket, Põhjamaade Hirm
“Retsept: Hääled Eesti hiphopi undergroundist”: Rapresent & Reket – “Hea tuju lugu”
“Volüüm 3”: Noizmakaz fiit. Kozy, Reket, G-Enka, Põhjamaade Hirm, Stupid F, Chalice ja Scabere – “Ära löö last!”
Kapusta ja ? “Sisekosmosemasin”: “Pahatujulugu” koos Reketi, Genka ja Tommyboyga
Tommyboy “Suur pilt”: “Esimene õhtusöök” (koos Reketiga), “Kaubanduskeskuse lapsed” (koos Reketiga)
Erinevad artistid, “Magnetofon”: Reket “Ära Paranda Mu Maailma”
“Osta Elevant Ära”: Reket, Tommyboy, Põhjamaade Hirm “Eksperiment A”, Reket, Põhjamaade Hirm “Põhjamaine tennisematš”
Reket “Kajapark”
“Eesti räpptekstide kogumik”

Kuula
.