Perearst paneb südamele, et suvel tuleb palaviku ilmnedes kiiresti arsti poole pöörduda, sest tõenäoliselt on palaviku põhjustajaks põletik – näiteks kurgumandlites või kuseteedes. “Kül-lalt palju on bakteritest põhjustatud kõhulahtisust, mis vajab antibiootikumidega ravimist. See tuleneb omakorda sellest, et käiakse rohkem reisimas,” jätkab Rosenthal loetelu. Suvise iseloomuga tervisemurede sekka liigitub ka pisitraumade suur hulk ning reisimisel tekkiv peapööritus ehk vertiigo (sisekõrvas asuv tiguorgan, mis reguleerib tasakaalu, saab häiritud).

Puugid möllavad

Oma spetsiifiline mure on kontoriinimestel, kes konditsioneeritud ruumides õhujahutaja vahetus läheduses istuvad – valutavakaelalisi inimesi on perearst Rosenthalil mitu tükki aidata tulnud, et pea kaelal jälle otse saaks istuda. Konditsioneeritud auto ja sooja välisõhu vahel sähvijate külmetusnähud on niikuinii iga-aastane asi, mis ikka ja jälle välja lööb. Tervisekaitseinspektsiooni andmetel esineb varasemate aastatega võrreldes rohkem puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Tänavu mais ja juunis registreeriti kokku 64 puukborrelioosi- ja -entsefaliidijuhtu, samas kui mullu samal ajal oli neid 52 ning tunamullu mais ja juunis vaid 26 juhtu.

Svea Rosenthal tuletab meelde, et soojade ilmadega peavad oma tervisele eriti hoolikalt tähelepanu pöörama südame- ning vererõhuprobleemidega inimesed. Südamehaigetel võib esineda rütmihäireid, vererõhk läheb aga suvel alla ning inimesed kipuvad rohud võtmata jätma, mispeale vererõhk taas üles lööb.

“Kindlasti ei tohi ravimeid võtmata jätta. Arstiga konsulteerides võib neid vähendada, aga mitte täielikult ära jätta,” ütleb perearst tõsiselt.

Perearstile helistades...

•• ...mõtle kaebused enne rahulikult läbi, nii oskad arstile enda seisundit paremini kirjeldada ning abi võib sellevõrra kiiremini saabuda

•• ...pane pastakas ja paber valmis – tohtril võib olla kohe mõni hea soovitus