Tegelikult on ülle erialaks laulmine, nooruses unistas ta isegi ooperilaulja karjäärist. See, kes teda Kaarli kirikus oreli saatel Ave Mariat laulmas on kuulnud, ei kahtle - ooperiunistus oleks kindlasti tõeks saanud. üllel on vapustavalt ilus, kõlav, selge ja puhas hääl. Saatus tahtis aga teisiti. Pärast esimese lapse surma leidis ülle eneses jõudu asuda stagnaaegset meditsiinisüsteemi murdma.

"Mul oli tuharseis, kuid arstid sundisid mind liikumatult voodis lebama," meenutab ülle niiskeks muutunud pilku kõrvale pöörates. "Hüüdsin appi, kuid keegi ei tulnud. "Keri voodisse!" käratas sanitar, kui püüdsin abi otsida. Selleks ajaks, kui arstid kohvi joomast tulid, olid lapse südamelöögid juba lakanud... Haiglasse tulles olin uskunud - olen kaitstud, minu ümber on teadjad inimesed."

Teejuht loomuliku sünnituse juurde

Oli aasta 1988. ülle alustas omal käel eelmise sajandi ämmaemandaõpikute lugemist. Rohkem õppematerjale ta Eestist ei leidnud. ülle helistas rohelise liikumise toetajale Peeter Liivile. Koos korraldati sümpoosion "Loomulik sünnitus - millal ometi". Sealsed diskussioonid paisusid vägagi tormiliseks.

1989. aastal õnnestus tänu rohelise liikumise eestkostele sõita õppereisile Soome. Kolm aastat tagasi käis aga ülle Inglismaal Janet Balashase aktiivsünnituse keskuses Londonis, kus tema jaoks oli ette valmistatud spetsiaalne õppeprogramm. ülle sai osa sünnituseelse võimlemise, aktiivsünnituse, imiku silitusmassaazhi ja aroomteraapia kursusest.

Aroomteraapia kuulub loomuliku osana aktiivsünnituse juurde. "Aroomõlid - see on fantastiline relv kõikvõimalike negatiivsete mõjude vastu," kiidab ülle. "Ainult peab täpselt teadma, mida, kui palju ja mille puhul doseerida."

Janeti kursus andis üllele tema enda sõnul kindlust missiooniks. "Tahtsin tõlkida eesti keelde Janeti raamatu, kuid Janet soovitas, et mul oleks õigem ise kirjutada," meenutab ta. "Naersin ta välja ega uskunud, et olen millekski selliseks võimeline. Lõpuks ikkagi kirjutasin."

Tulemuseks oli raamat, mida peaks lugema iga last ootav ema, "Uue elu algus - teejuht loomuliku sünnituse juurde".

Joonatan sündis kodus

"Lapse sünd on selline ime, et mul tulevad külmavärinad peale," räägib Joonatani kodus, vaid mehe ja tuttava ämmaemanda abiga sünnitanud ülle. "Tegelikult peaks normaalse sünnitusega hakkama saama ämmaemand, arsti on vaja vaid äärmisel juhul," leiab ta.

Oma viimast sünnitust meenutab ülle helge naeratusega: "See oli imekaunis päev. Rahulik ja hubane. Alguses, kui tuhud algasid, tundsin, et tahan joosta. Keha ise dikteerib naisele, mida on vaja teha. Lippasin nagu ümmargune karumõmm Puhh ümber Luigetiigi. Buldooseriga töömehed ei saanud millestki aru. Kui nad veel oleks teadnud, et ma sünnitan... Ei see sünnitus ega rasedus tundunud mulle raskena. Esimene kord oli raske, kuna kartsin kõike, tänu arsti pidevale hirmutamisele, mis kõik võib juhtuda. Kui Joonatan oli sündinud, vaatas ta meile rahulikult otsa ja magas edasi. ärkas alles siis, kui hakkasime teda vannitama..."

"Kui naine kardab raseduse ajal, kasvab laps liialt suureks," selgitab oktoobrikuus Kadriorus Tina tänav 1-9 oma Perekooli avanud ülle. "Normaalses kaalus laps pole kartnud siia ilma sündida."

Beebilaulutunnid loovad lähedust

Sünnitus on ülle meelest eelkõige psüühiline tegevus. Perekoolis püüab ta rasedusvõimlemistundides kogu seda protsessi lahti mõtestada ja naiste hirme ennetada. Rasedusaegsele võimlemisele lisaks on peretunnid, kuhu naine tuleb mehe või tugiisikuga, kes läheb temaga koos sünnitusele. Kõneldakse sellistelgi teemadel nagu seks raseduse ajal ja pärast sünnitust, selgitatakse sünnituse eri perioode ja sünnitusjärgse depressiooni põhjusi, õpetatakse vastsündinut vannitama ja rinnaga toitma.

Pärast lapse sündi on Perekoolis võimalik käia sünnitusjärgse võimlemise ja beebilaulmise tundides. "Beebilaulmisel pole midagi ühist lapse musikaalsuse arendamisega," selgitab ülle. "Tegelikult on need meie esiemade folklooril põhinevad rahvalaulud ja loitsud mõeldud ema ja lapse vahel tihedama kontakti loomiseks."

Vestluse lõpetanud, kinnitab ülle oma kolmekuuse Joonatani kõhukotiga kõhule, jätab hüvasti õues mängiva nelja-aastase Toomasega ja läheb - konsistooriumi hääleseade kursust lugema.

LEA VAIME