"Presidendi poolt oli pisut üllatav või ennatlik see samm õiguskantsleriga (Allar Jõksi kandidaadiks esitamine). Oleks pidanud siiski pürgima suurema poliitilise konsensuse poole selle asemel, et tekitada avalik skandaal," ütles rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse vanemteadur Juhan Kivirähk ETV hommikusaates Terevisioon.

"Kummalisel kombel valitsusliit suudab kogu aeg luua sellist meeleolu, et inimesed kahtlustavad neid kruvide kinni keeramises," rääkis Kivirähk. "Võtame kas või selle õiguskantsleri juhtumi, mis on iseenesest loomulik vahetus. Inimene on seitse aastat tööd teinud. Võiks ju tulla uus inimene, aga seda on serveeritud nii, et kogu ühiskonnal on tunne, et makstakse kellelegi kätte ja tahetakse kedagi kõrvaldada sellepärast, et ta räägib liiga palju tõtt."

Kivirähki sõnul ei oska ta öelda, miks valitsusliidu kuvand on muutumas järjest halvemaks, kirjutab ETV24.

Samas ütles ta, et erinevalt valitsuskoalitsioonist astub president Toomas Hendrik Ilves ühte sammu avatud kodanikuühiskonnaga ja "propageerib, et me oleks tubli Euroopa riik või igav Põhjamaa, nagu Ilves on öelnud". "Paraku põhisuundumuse määrab valitsus," tõdes Kivirähk. 

Kivirähk selgitas, et Eestis on õhukese riigi poliitika periood läbi saanud ning on valida, kas liikuda rahvuslik-konservatiivses või sotsiaalse partnerluse suunas. "Võiks avata, et pärast EL-iga ühinemist me liiguksime avatud euroopaliku ühiskonna suunas, aga tundub, et paljude poliitiliste jõudude soovil ja eriti pronksiöö mõjul me oleme liikunud konservatiivse ühiskonna mudeli suunas," lausus Kivirähk.