Kehvad meeleolud aktsiaturgudel saatsid hinnad langusse, analüütikud usuvad, et pandeemia suruks maailma riigid sügavamale majanduslangusse, kirjutas Reuters.

Praeguseks Mehhikos ligikaudu 100 elu nõudnud seagripi uus tüvi on levinud ka USAsse, Kanadasse ja Hispaaniasse. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) teatel on puhang kogu rahvusvahelist üldsust puudutav oht rahvatervisele ning võib edasi areneda pandeemiaks ehk üleilmseks nakkushaiguse puhanguks.

Gripi pandeemia läheks maksma 3 triljonit dollarit ja kahandaks kogu maailma sisemajanduse koguprodukti 5 protsendi võrra, kahandades võimalusi, et maailma majandus võiks finantskriisist taastuda.

Hingamisteede haiguse SARSi puhang aastal 2003, mis halvas inimeste liikumist riikide vahel, läks Aasia ja Vaikse ookeani riikidele maksma ligikaudu 40 miljardit dollarit. SARSi puhang kestis kuus kuud, nõudes 775 inimese elu, nakatunuid oli 25 riigis kokku 8000 inimest.

Langenud on lennufirmade aktsiate hinnad, kuna gripipuhang ilmselt mõjutaks negatiivselt lennuliiklust, kahandades omakorda nõudlust lennukikütuse järele.

Seevastu Šveitsi ravimitootja Roche ning Suurbritanniast pärit GlaxoSmithKline on ettevõtted, kellele hirmud seagripi leviku kohta kõige kasulikumad on: valitsused ja ettevõtted suurendavad oma nende toodetavate ravimite Tamiflu ja Relenza tellimusi.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on soovitanud Tamiflud, märkides, et arstim toimib praegu leviva H1N1 seagripi mõne tüve vastu, kuid osa asjatundjaid kartis, et see ei pruugi olla sama tõhus kui Relenza.

Seagripp ei levi sealiha söömise kaudu

Sigade gripp on hingamisteede äge viirusnakkus sigadel, mida põhjustab A-tüüpi gripiviirus. Sead paranevad sellest tavaliselt 7-10 päevaga, suremus sellesse on väga väike. Sigade gripp võib levida ka lindudele, kodulindudele, hobustele ja inimestele. Liikidevaheline viiruse ülekandumine on haruldane, selgitas Eesti sotsiaalministeerium.

Inimeste haigestumised sigade grippi on toimunud vaid otsesel kokkupuutel sigadega ja seda väga harvadel juhtudel. Euroopas on alates 1958. aastast kokku teatatud 17 haigest. Viirus ei levi sealiha ega sealihatoodete kaudu.

Sigade gripi sümptomid inimestel on tavaliselt sarnased hooajalisele inimeste gripile: palavik, haiguse äkiline algus, millega kaasnevad hingamisteede sümptomid, samuti võib esineda kõhulahtisust.

Uus sigade gripi viirus, mis on tuvastatud Ühendriikides ja Mehhikos, sisaldab sea-, linnu- ja inimesegripi viiruste geene. Sellist kombinatsiooni ei ole maailmas varem täheldatud. Lisaks viitavad juhtumid sellele, et viirus levib inimeselt inimesele, millest tulenevalt võib haiguse kulg kujuneda oluliselt raskemaks.