Reedel Stockholmis toimunud protestimarsil kõndisid saamid rahvarõivastes Norra saatkonnani. Saamid süüdistavad Lapimaa Rootsi poolsel alal Norrat põhjapõdrade aedikute rüüstamises ja loomade laialiajamises, samuti saamide pidevas hirmutamises, kirjutab The Local.  

„See on täiesti ebareaalne. Me ei saa elada kõrvuti riigiga, mis terroriseerib meid hoolimata sellest, et me elame oma maal. Me oleme harinud seda maad tuhandeid aastaid enne, kui Norra riik üldse loodi,“ ütles saamide esindaja Per Anders Nutti oma avalduses.

Saamid osutasid, et Rootsi on varmas teisi kritiseerima inimõiguste rikkumises, kuid enda tagaaias toimuvate rikkumiste suhtes ollakse passiivsed. Nutti viis protestikirjad Rootsi välisministrile ja Norra saatkonda.

Lapimaa piirkond asub nii Rootsi, Norra kui ka Soome territooriumil, kõrvuti põliselanike saamidega elavad Rootsi ja Norra aladel ka rootslased ja norrakad.

Rootsi ja Norra vahel on sõlmitud kahepoolne karjakasvatamisleping. Sel suvel toimusid läbirääkimised Norra ja Rootsi vahel 2005. aastal katkestatud konventsiooni suhtes. Pärast lepingu katkestamist asendas Norra selle ühepoolse seadusega, millistel karjamaadel võivad saamid suvel põhjapõtru karjatada. Rootsi vastas sellepeale märkusega, et määrus on vastuolus eelneva kahepoolse lepinguga, mis lubab saamidel piiriüleselt oma loomadega liikuda. Norra väidab aga, et Saarivuoma saamid soovivad kahmata endale suuremat maa-ala kui kahe riigi vahel on eelnevalt kokku lepitud.