Avalöögi andis skandaalile aasta tagasi see, et tuli ilmsiks peamiselt kaubanduskeskuste ehituslubade ja planeeringutega tegelenud Nova Groupi märkimisväärne valimistoetus parteidele ja eelkõige peaministri erakonnale Keskparteile. Hiljem on selgunud, et kõik parteid on saanud suuri summasid sponsoritelt, keda nad ei taha avalikustada. Suve jooksul on meedia teinud poliitikute ja äriringkondade sidemete kohta ühe paljastuse teise järel.

Palju kõneainet on tekitanud parteide toetamine riigiosalusega firmade poolt. Näiteks on oma rahakoti avanud täielikult riigile kuuluv teedeehitaja Destia. Kõige heldemalt on nad seejuures suhtunud sotsiaaldemokraatidesse, kelle ridadesse kuulus eelmise valitsuse transpordiminister. Ebamääraselt on ka kogu aeg teatud, et sotsiaaldemokraadid ja Vasakliit saavad raha ametiühingutelt. Üllatav oli aga peamiselt liikmemaksudest tulevate toetussummade suurusjärk.

Lisaks tavalisele sponsorrahale on parteide kukrusse läinud ka nende vahendusel äriringkondadele müüdud kunstiteoste eest makstud summad ja erakondade korraldatud seminaride kõrged osalemistasud. Paremerakond Kokoomus alustas sääraseid mõjukatele äriinimestele mõeldud rahakogumisseminare 1990-ndate algul ja hiljem on ka muud parteid avastanud selles hea rahahankimisvõimaluse.

Soome justiitsministeeriumi juurde on nüüd moodustatud komisjon, kelle ülesanne on parandada poliitilise tegevuse rahastamise süsteemi. Soome püsis aastaid maailma kõige vähem korrumpeerunud maana korruptsiooni vastu võitleva Transparency Internationali poolt koostatava korruptsiooni tajumise edetabeli tipus. Segadus valimistoetustega on kukutanud ta viiendale kohale.

Vennaskondade võim

Soome kõrget kohta edetabelis kommenteeris kohalik korruptsiooniuurija Paavo Isaksson Helsingin Sanomatele niimoodi: „Nn vennaskonnad, erakondade rahastamine ja muud eliidi omavahelised sidemed on siin nii süstemaatilised, et meil ei olegi vajadust anda kellelegi otseselt altkäemaksu.” Soomes väljendubki korruptsioon just võrgustikes, nn vennaskondades. Mida rohkem poliitiline ja ärieliit omavahel suhtleb, seda suuremad on korruptiivse tegevuse võimalused. Sellise korruptsiooni jälile on raskem jõuda, sest väikesel maal ei tähenda iga ühine saunalaval leiliviskamine iseenesest veel midagi.

Poliitikud elavad kuldses puuris

•• Helsingin Sanomate ajakirjanik Antti Blåfield seostas aga rahastamisskandaali kuldse puuriga, milles tänapäeva poliitikud elavad. Tema sõnul on tipp-poliitikutel väga vähe võimalust elada tavalist elu ja see sünnitab

eliidi minimaailma.

•• Selle liikmed suhtlevad pidevalt üksteisega ja ringkonnast väljaspool toimuv jääb neile aina kaugemaks. Seepeale veel imestatakse, et järjest rohkem inimesi suhtub poliitikasse üha negatiivsemalt, nentis ajakirjanik.

•• Rahastamisskandaali keeristormi järel tehtud arvamusuuring näitas, et 60% soomlasi usub poliitikute sõltumatust vähem kui varem ja iga kolmanda huvi 2011. aasta Soome parlamendivalimiste vastu on kahanenud.