Jõudsin Pariisi hommikul pärast põlenguööd. Astusin rongile, mis pidi mind viima lennujaamast otse Jumalaema kiriku külje alla, kuid peagi selgus, et Saint-Micheli – Notre-Dame’i metroopeatus on erakorraliselt suletud, ja rong tuhises sealt mööda. Õnneks mitte kaugele, järgmisest peatusest oli kirikuni lühike jalutuskäik.
Pariis
Pariisi kesklinna tänavatel ei ole ilmselt kunagi turistidest puudust olnud, kuid nüüd oli Notre-Dame’i juures tunglemist ikka erakordselt palju. Politsei oli kiriku lähima ümbruse tänavad sulgenud ja piiretest pääsesid läbi vaid pühakoja kõrval asuvate majade elanikud.
Pariis
Nagu tänapäeval kombeks, ei olnud ükski turist nõus piirkonnast enne lahkuma, kui tema fotokaamerasse, nutitelefoni või tahvelarvutisse polnud jõudnud vähemalt ühte fotot põlenud kirikust. Ümbruskonna tänavatel liiklemise tegi see märksa raskemaks. Ristmikul liiklust reguleerida üritav naispolitseinik oli keset ülekäigurada ennastunustavalt pildistama hakanud turistide peale juba oma hääle ära karjunud.
Rahvamassid kiriku ümber
Küllap oli Pariis sel hommikul täis tõeliselt löödud prantslasi, aga ilmselt hoidis enamik neist piirkonnast eemale.
Pariis
Pariis
Pariis

Esimest aimu kohalike emotsioonidest sain tegelikult alles mitu tundi hiljem. Õhtul kella poole üheksa paiku kogunesid noored peaingel Miikaeli purskkaevu juurde, et koos neitsi Maarjale laulda.

Palved neitsi Maarjale Saint Micheli väljakul
Selle ürituse õhustik oli tõesti väga emotsionaalne ja peegeldas ehedalt, kui väga prantslased oma kirikust hoolivad.
Palved neitsi Maarjale Saint Micheli väljakul
Palved neitsi Maarjale Saint Micheli väljakul
Palved neitsi Maarjale Saint Micheli väljakul
Kui tragöödiast midagi positiivset otsida, siis võikski loota, et vähemalt ühendas see prantslasi ja suurendas nende ühtekuuluvustunnet.
Pariis

Hoopis teise tähenduse on saanud tõik, et eelmisel aastal oli Prantsuse valitsus väga hädas katedraali remondiks raha leidmisega. Annetajate abiga on nüüd kogutud juba miljard eurot ja nagu näha, käibki Pariisi Jumalaema kiriku ümber vilgas töö.

Pariis
Pariis