„Oleme olukorras, kus loomadelt inimesele nakkuv viirus tõstab küsimuse, kas see viirus võib kujuneda pandeemiaks – viirus, millele inimestel on kas vähe või ei ole üldse immuunsust ja see levib inimeselt inimesele,” rääkis WHO (Maailma Terviseorganisatsiooni) asedirektor Keiji Fukuda tänasel telefoni-pressikonverentsil.

Tema sõnul on USA-s praeguseks teada 11 laboratoorselt kinnitatud seagripi juhtumit – 7 inimest on haigestunud California osariigis, kaks Texases ja 2 Kansases. Veel ei ole Fukuda sõnul teada, kas need inimesed on nakkuse saanud loomadelt või teistelt inimestelt.

Mehhikos on teada üle 1000 juhtumi, millest 71 on kaasa toonud inimese surma, kuid jällegi ei ole WHO-l kinnitust, kas nende juhtumite puhul on tegu seagripiga.

„Olukord on tõsine ning WHO ja riikide valitsused jälgivad olukorda suure tähelepanuga ning koguvad informatsiooni,” rääkis Fukuda. „Oleme palunud riikidel anda nii palju andmeid kui võimalik, kas viirus kuskil levib või ei levi.”

Praegu on WHO hinnanud seagripi juhtumi III faasi, mis tähendab, et pandeemia on potentsiaalselt võimalik, haigestunud on üksikud inimesed või inimeste grupid.

Fukuda sõnul selgub teisipäeval, kas seagripp liigitatakse IV faasi, mis tähendab, et viirus võib olla võimeline kanduma üle inimeselt inimesele.

„Me vajame rohkem informatsiooni, kuid kui seagripp liigub IV faasi, on see maailmale tõsine signaal. Me ei oota otsusega kaua, kuid hetkel vajame lihtsalt rohkem teavet,” tõdes Fukuda.