HAAPSALU TUNNUSTAB

19:00 Haapsalu kultuurikeskus Haapsalu linn tunnustab 2015 aastal valdkonda edendanud inimesi ja organisatsioone, silmapaistvamaid ja olulisemaid algatusi ning sportlikke saavutusi, millel on oluline mõju kohalikul, maakondlikul, üleriigilisel või rahvusvahelisel tasandil. Kontsertaktusel esineb ansambel Naised köögis.

***

RYOJI IKEDA

20:00 Kumu Auditoorium

Näituse „Ryoji Ikeda. supersümmeetria“ raames esineb kunstnik kontserdiga „supercodex“. Ikeda (1966) keerukates ja haaravates performance’ites ja installatsioonides on kombineeritud heliline ja visuaalne pool, eri materjalid, füüsikalised nähtused ning matemaatilised mõisted. Ikedat esindab Saksa plaadifirma Raster-Noton, mille alla kuulub kaasaegse elektroonilise muusika paremik.

Ikeda „supercodex“ on tema 2013. aastal loodud teose „superposition“ edasiarendus. See, mis tundub algul digitaalse müra, piiksude ja bassi-drone’ina, hakkab kuulajat järk-järgult techno ja tantsumuusikaga kaasa haarama, muutudes süvatajutavaks klubi-show’ks. Ikeda kasutab muusika ja projektsiooni loomiseks algandmeid ja matemaatilisi mudeleid ning elav, jõuline visuaal lisab löökpillidele tekstuuri, nii et eri meeltega tajutaval on raske vahet teha.

12.02 on näitus "Ryoji Ikeda. supersümmeetria" avatud erandkorras kuni kl 22.00.

***

LAUPÄEV

Rahvusvaheline kondoomipäev Jõhvis

Tallinnas toimusid kondoomipäeva üritused reede päeval, 13. veebruaril kolib tähistamine Jõhvi.

Algusega kl 13 toimub Jõhvi Keskväljakul heategevuslik kontsert, millest võtab osa laulja ja muusik Jelena Kovostjanova. Külalisi lõbustavad suured nukud. Kõik kohalviibijad saavad teha HIV-testi, samuti jagatakse tasuta kondoome, infomaterjale ning pakutakse kerget maitsvat ampsu.

Latšin Alijev ütleb, et inimeste teadlikkus seksuaalsel teel levivatest infektsioonidest ning tasuta kondoomide kättesaadavus on endiselt olulised murekohad meie ühiskonnas. “Eestis, kus igal 100. elanikul on diagnoositud HIV ning kus valdav osa uusi juhtumeid on tingitud kaitsmata seksimisest, peavad inimesed aktiivsemalt kondoome kasutama”, lisas Alijev.

Käesoleval aastal on Eestis HIV-i diagnoositud 18 inimesel. Kokku on HIV-i diagnoositud 9281 inimesel, sealhulgas on see AIDS-i staadiumi jõudnud 455 inimesel. Rahvusvahelist kondoomipäeva tähistatakse Sõbrapäeva eel ning selle eesmärgiks on inimeste teadlikkuse tõstmine kondoomide kasutamise vajalikkusest tervise kaitsmiseks.

***

VEINIFESTIVAL

14:00-22:00 NORDIC HOTEL FORUM, Tallinn

Valentinipäeva eelõhtul on muuhulgas võimalus maitsta paljusid veine, milliseid ei ole Eestis saadaval. Traditsiooniliste veinimaade kõrval saab tutvuda ka näiteks veinimaailma TOP 10 -sse tõusnud Hiina veinidega. Kavas on esitleda jooke 15-lt maalt, kaasa arvatud Jaapan, sealt küll mitte vein.

www.veinifestival.ee annab teavet veinifestivalil osalevatest veinidest ja tootjatest, ettekujutuse saate aga vaid veine maitstes. Degusteerimiseks tarvilik pokaal (Rastal) on korraldajate poolt kingituseks.

Pileteid hinnaga 20 eurot müüb Piletilevi, hinnas sisaldub ka veinifestivali kataloog, kuhu on ühtlasi mugav teha märkmeid degusteeritavate veinide kohta. NB! TEGEMIST ON ALKOHOLIGA. ALKOHOL VÕIB KAHJUSTADA TEIE TERVIST

***

ESIETENDUS

Laupäeval, 13. veebruaril esietendub Vanemuise suures majas Ain Mäeotsa lavastatud Tom Stoppardi „Arkaadia“

Kaasaegse inglise dramaturgia nimekaima näitekirjaniku Tom Stoppardi 1993. aastal Royal Shakespeare’i Theatre’is esietendunud „Arkaadia” on vaieldamatult üks tänapäeva näitekirjanduse tippteoseid. Omapärase ajaloolise detektiiviloo tegevus toimub Inglismaal Derbyshire’i maakonna uhkes mõisas Sidley Parkis paralleelselt minevikus (1809, 1812) ja tänapäeval Loos on koomikat, traagikat, saladusi ja kirge ning salapärast aastate hõngu, mida hoovab vanadest hoonetest, kus on elanud, igatsenud, nutnud, naernud ja armastanud möödunud aegade inimesed.

Tõlkija Anu Lamp, lavastaja Ain Mäeots, lavakunstnik Kristiina Põllu (Tartu Uus Teater), kostüümikunstnik Gerly Tinn, valguskujundaja Priidu Adlas.
Osades: Jaanika Arum, Priit Strandberg, Sten Karpov, Jüri Lumiste, Ragne Pekarev, Piret Laurimaa, Marian Heinat, Tanel Jonas, Markus Dvinjaninov, Reimo Sagor, Margus Jaanovits, Karol Kuntsel, Raivo Adlas.

***

ESIETENDUS VOL. 2

Kumus esietendub Maria Goltsmani poeetiline tantsulavastus “Casanova: Põlev jää”

13. ja 14. veebruaril kell 19.00 Maria Goltsmani lavastuse peamiseks impulsiks on Marina Tsvetajeva draamateosed „Seiklus“ ja „Fööniks“, mis on pühendatud tundud XVIII sajandi Itaalia päritolu romantilise kangelasele Giakomo Girolamo Casanovale. Vaatamata sellele, et Casanova on tuntud oma rikkaliku armuelu poolest, inspireeris lavastajat just M. Tsvetajeva nägemus tegelasest kui vaid ühele naisele truust mehest.

Kuigi lugu ise on pärit XVIII sajandist, on ta aktuaalne ka tänapäeval. Peategelased võivad kohtuda iga hetk paralleelsetes maailmades, siin ja praegu. Ootamatult tulnud ja igaveseks kadunud armastus püsib helge tundega Casanova südames läbi aegade.

Lavastuse meeskond on suur ja siia kuuluvad paljud Eestis tegutsevad kunstnikud. Casanova rollis Goltsman Balleti staažikas tantsija Egor Zadoya. Armastatut tantsib lavastaja Maria Goltsman, humoristlikus kõrvalrollis - Märt Agu. Etenduse kostüümid on valminud Tetyana Novozhenina ja Maria Goltsmani koostöös ning etenduse originaalmuusika on komponeerinud Jevgeni Berezovski. Vaid osad lindistused sisse mängitud Venemaal.

Etenduse esietendus langeb kokku Eestis järjest populaarsemaks muutuva Sõbrapäevaga. Seega on see hea võimalus tulla koos sõbraga nautima romantilist armastuslugu. Järgmised etendused 12./13. märtsil kell 19.00 Kumu auditooriumis.

Etenduse külastajatele on avatud Kumu auditooriumis ka Karl Toepfer’i (USA) ja Heili Einasto fotonäitus „Naiselikkuse mask”. Näitus on avatud 13.-14. veebuaril ja 12.-13 märtsil etenduste ajal Kumu auditooriumis.

Lavastus ja koreograafia: Maria Goltsman; Helikujundus: Jevgeni Berezovski, Simon Goltsman (klarnet), Tiiu Kiik (klaver); Valguskujundus: Aleksandr Kohhanchuk; Kostüümid: Tetyana Novozhenina ja Maria Goltsman; Koreograafia ja esitlus: Egor Zadoya, Märt Agu, Liis Rinde, Heili Parras, Maria Goltsman, Polina Žukova-Lazartšuk, Jaroslav Galitski, Aneta Varts, Karin Helstein, Karin Koval, Keisy Põldsam, Kirsi Mari Lepik, Maarja Eliisabet Roosalu

***

PÜHAPÄEV - SÕBRAPÄEV

Sõbrapäeval salapärastesse maa-alustesse käikudesse

Muuseum Kiek in de Kök ja Bastionikäigud kutsub sõbrapäeval, 14. veebruaril romantilistele jalutuskäikudele Ingeri ja Rootsi bastionide maa-alustesse käikudesse. Ekskursioonid toimuvad küünlavalgel, tutvutakse haruldaste koopaämblikega ning külastatakse ka käiguosi, kuhu tavapäevadel külastajatele ligipääs suletud. Ekskursioonid toimuvad igal pool- ja täistunnil. Eesti keeles kl. 15.30, 16.00 ja 17.30 ning vene keeles kl. 15.00, 16.30, 17.00.

Ekskursioonidele palutakse eelnevalt registreeruda e-kirjaga aadressil kok@linnamuuseum.ee või tel. 644 6686. Kohtade arv on piiratud. Osalemine muuseumipiletiga.

***

MUUSIKAKESKKOOLI GALAKONTSERT

16:00 Estonia kontserdisaal, Tallinn. “Armastusest alustan üht lugu” Mio Iida (viiul), Caro-Lyn Irjas (viiul), Karoliina Itter (klaver), Kristjan Kannukene (vioola), Laur Keller (trompet), Kaspar-Oskar Kramp (tromboon), Tuule-Helin Krigul (flööt), Eleri-Kristel Kuimet (klaver), Hugo Luberg (klaver), Kadri Meitus (klaver), Jaan Mesi (trompet, EMTA), Piret Mikalai (klaver), Mikk Mälgand (klaver), Tanel-Eiko Novikov (marimba), Rahel Peäske (viiul), Jana Potštarjova (klaver), Joosep Reimaa (viiul), Enri Remmelgas (tuuba), Jekaterina Sizova (viiul), Siret Sui (flööt), Katariina Tammemägi (viiul), Hanna Taube (saksofon), Villem Tiits (trompet), Puhkpillisümfoonikud, dirigent Aavo Ots.

***

MOZART FLÖÖDIL

17:00 Keila Joa loss Schloss Fall Kavas Wolfgang Amadeus Mozarti kvartetid: Nr 1 D-duur KV 285; Nr 2 G-duur KV 285a; Nr 3 C-duur KV 285b; Nr 4 A-duur KV 298. Ühiselt musitseerivad keelpillitrio La Phoenicx (Eesti) ja flötist Lisa Kawasaki (Jaapan).

***

ÜLISTUSLAUL

19:00 Pärnu Kontserdimaja suur saal Ettekandele tuleb Mendelssohni üks ambitsioonikamaid ning autori eluajal ka üks populaarsemaid teoseid, sümfoonia-kantaat "Lobgesang" („Ülistuslaul“). Teose solistidele, koorile ja orkestrile esitavad Pirjo Jonas (Püvi), Maris Liloson, Oliver Kuusik, Pärnu Kammerkoor, Estonia Seltsi Segakoor, Pärnu Linnaorkester. Dirigent Jüri Alperten.