Selle aasta algul võttis Avo Samarüütel vastu aasta parima piimakarjakasvataja tiitli. Männiku Piima robotlaut on üks eeskujulikumaid Eestis ja saab robotlautadest kõige kõrgemaid tulemusi: üle 300 pealine kari annab 10 000 kg piima lehma kohta. Kõrge väljalüpsi eeltingimus on hea söötmine ja veiste tõuaretus.

“Oleme püüdnud kõik asjad automatiseerida, inimeste ülesandeks jääb masinatel ja protsessidel silm peal hoida,” räägib Samarüütel.

Ka põlde haritakse Männiku Piimas tipptehnoloogiaga. Tänavusel viljelusvõistlusel sai Männiku Piim nisu osas teise koha 7,6 t/ha-ga, mullu võideti rapsisaagiga esikoht. Eesti kõigi aegade nisusaagi rekord kuulub 9,7 tonniga samuti Avo Samarüütlile. Maid harib mees 1300 ha.

"Piim ja vili on võrdselt tähtsad, sest üks haru täiendab teist, aga kõige tähtsam meie firmas on inimene," rõhutab värske tiitlikandja, et kõige olulisem on tagada inimväärne elu ka maatöö tegijatele.

Tiitlile „Aasta põllumees 2011“ kandideeris 13 põllumeest 9 maakonnast. Teravilja-ja piimakarjakasvatajate kõrval olid esindatud nii hobuse-, lamba- kui vähikasvatajad, oma esindaja panid välja ka lihaveise- ja maakarjakasvatajad.

Elutöö preemia võitis legendaarne agronoom Eino Härm

Tänavusel Aasta põllumehe konverentsil anti lisaks aasta põllumehe tiitlile üle ka elutöö preemia, selle pälvis teenekas Tartumaa agronoom Eino Härm.

Küllap kõik teraviljakasvatusega tegelevad põllumehed tunnevad Eino Härmi, sest see mees on pühendanud Tähtvere valla maadele ligi 50 aastat. Praegu kureerib ta AS Tartu Agro agronoomina viljakasvatust, rohumaid, seemneviljakasvatust kokku ligi 4000 ha-l. Taimekasvatuse üldjuhina vastutab ta söödatootmise eest Tartu Agro Vorbuse ja Rahinge veisefarmides ning Ilmatsalu seakasvatuskompleksis. Kokku on vaja sööta varuda ligi 3000 veisele ja 6000 seale.

"Söödavajadused on väga suured- rohusööta on vaja teha 16 000 tonni, maisisilo 4000 tonni ja söödateravilja 6000 tonni," räägib eakas agronoom. Nii ongi selle mehe õlul vist küll vabariigi suurim söödatootmisplaan. Härmi kogemusi on vaja ka kaasaegse heinaseemnekeskuse kureerimisel.

"Heino Härm on nii pühendunud, et on varavalgest hiliste õhtutundideni tööl ja pole elu jooksul kordagi töökohta vahetanud," tunnustab Tartu Agro juhataja Aavo Mölder. Heino Härm on agronoomiks koolitanud ka oma poja Andres Härmi, kes majandab Haage Agro OÜ-s ja on võitnud Aasta põllumehe tiitli 2004. aastal.