Teie ennustus palun. Kes kohtuvad finaalis ning kes saab maailmameistriks?

Nii, vaatasin play-off faasi „kahvli” üle ja pakun, et poolfinaalides on vastamisi Argentiina ja Inglismaa ning Itaalia ja Brasiilia. Kena oleks, kui Inglismaa võidaks, aga lõuna-ameeriklased võivad vist selle peo ära rikkuda.

Millal võiks Eesti koondis jõuda EM finaalturniiri alagruppi? Alagruppidest edasipääsu ja osalemist MM turniiril oleks vist liialt palju nõutud.

Aga miks mitte juba järgmine kord? Loomulikult, et selleks peab mustmiljon pisiasja õnnelikult kokku langema. Meil on poisse, kes vahel ikka pallile pihta ka saavad pluss igati asjalik, julge ja näljane Jelle. Meie finaalturniirile jõudmine jääks kindlasti kaks aastat tagasi kreeklaste poolt valmistatud üllatusele haledalt alla.

Mind jalgpall eriti ei huvita, aga mängujärgses stuudios jättis A. Sarap küll hea mulje.

Siin ja edaspidi suur tänu kõigile sugulastele ja tuttavatele, kes sõnakuulelikult kiidulaulu on laulnud. Võite endiselt igal ajal mulle külla tulla.

Ning muidugi on aktiivsematel Kalevi mängijatel nüüd paremad võimalused põhikoosseisu pääseda.

Kas on reaalne lähiajal rajada Tartusse (näiteks Lõunakeskuse kanti)Lilleküla jalgpallistaadioni taoline ehitis? Näen just selliste ehitiste taga osaliselt eesti jalgpalli tulevikku.

Niipea, kui linna volikogusse ja/või Riigikogusse ja valitsusse pääsemine hakkab sõltuma kandidaadi jalgpallisõbralikkusest.

Kes küll sulgeks Ivar Jurtšenko suu, selle vennikese röökimine läheb aina valjemaks ja tekst järjest labasemaks!

Ühele meeldib ema, teisele tütar? Väga paljudele ei meeldi jälle, kui toimub jalgpallimuru kasvamise kommenteerimine livena.

Kas oleks mõttekas viia jalgpallis sisse tagasimängu keeld nagu korvpallis (kui üle keskjoone palliga tuled, siis ei tohi enam tagasi sööta). kas oleks mõttekas rakedada karistuspinki nagu jäähokis. a'la, et igasuguse vea eest läheks 5m istuma, kollase kaardiga kaasneks 15m puhkust.

Mis puudutab mängu tapmist, siis teisel võistkonnal on alati võimalik ise aktiivsemalt peale pressida. Samuti kardan, et näiteks siin pakutud muudatus vähendaks veelgi soovi palli üldse üle keskjoone toimetada.

Hr.Sarap. Ma vaatan tugitoolisportlasena hea meelega ka jalgpalli. Meenutan siinkohal vana inimesena Hololei reportaaze küll raadiost, aga need olid ainult sel hetkel toimuva kohta, igas mõttes. Nüüd on mul teler tumm mis tumm, sest see, mis tuleb hääle kaudu - on.... no vist ...külaklats. Küsimus: mis annab õiguse Jurtsenkole, Kaljuveerule ja Priit Kuusele risustada eetrit mänguvälise lobaga, vabandust, ülearuse nn.infoga?

Mainisin juba eespool inimeste maitseerinevusi. Lisaksin veel, et olen jõudnud arusaamisele, et eestlasele kõlbavad ainult eesti naine ja eesti söök. Kõik ülejäänu on mujal parem.

Mulle meeldib väga, et ETV Sporditoimetus koosneb täiesti erinevatest tüüpidest. Mulle on alati meeldinud, kui minu meeskonnas on võimalikult palju erinevat tüüpi mängijaid, sest siis on võimalik ka väga erinevatest probleemidest kergemini jagu saada.

Nagu jalgpalliski on mul ka teles jälle vedanud ja ma saan kuuluda maailma parimasse meeskonda.

Kas jalgpallisuurvõistlusi peaks ikka ETV üle kandma? Kindlasti pole see süvakultuur ning kommertskanali puhul oleks ka võimalus kommentaatoreid valida, s.t. kutsuda parimad. Vaevalt ka, et Kanal2 või TV3 söandaksid matshi reklaamiklippidega katkestada:)

Mis asi see jalgpall siis on, kui mitte kultuur? Selles mängus väljendub täiesti selgelt iga rahvuse, treeneri ja mängija eetiline, esteetiline ja etniline taust.

Olete üsna suur hollandi koondise austaja. Kuidas hindate uue, põlvkondade vahetuse läbi teinud meeskonna võimalusi võrreldes '98 MMiga?

Õige, mulle meeldivad kõik meeskonnad, kes julgevad jalgpalli mängida. Näiteks inglased ja brasiillased ongi viimasel ajal kuidagi väga ettevaatlikuks muutunud. :o).

Hollandlaste võimalused on väga head, nad peaks veerandfinaalis kohtuma kas sakslaste või inglastega ning edasi on kõik võimalik.

Palun koostage sümboolne koondis praeguse hetke maailma parimatest mängijatest!

Pakuks siis nii: väravas Cech, kaitses paremalt Cicinho, Marquez, Puyol ja Lahm, keskel Gerrard ja Xabi Alonso, paremal äärel Messi, vasakul Ronaldinho. Ees Ševtšenko ja tema taga Oper.

Millega seletate, et sedavõrd suur ja võimas jalgpallimaa nagu Hispaania, ei suuda suurvõistlustel kunagi edu saavutada?

Kui raskeks läheb, tekib neil seal vist Madridi meeste, kataloonlaste ja baskide vahel liiga palju hõõrumist.

Mis Teie nägemuses on Prantsusmaa meeskonna "häda"? Kõik oleks ju nagu hästi, meeskonnas sellised staarid, et oi-oi-oi, mängupildil pole kah viga, teravaid situatsioone vastase värava all luua suudetakse, aga...

Liiga kaua muutusteta püsinud mäng. Nad ei suuda enam ammu kellelegi midagi uut pakkuda.

Kas on midagi, mis Teid sellel turniiril tõeliselt üllataks - nii, et hing kinni jääb (pakun näidisvariandi: Brasiilia kaotab 1/8-finaalis Gaanale 0:3 ;))?

Enam ei olegi vist võimalik. Trinidad ja Tobago alagrupist edasipääs oleks küll pauk olnud. Nüüd üllataks vist veel vaid see, kui tuleks uus maailmameister. See tähendab, et võidaks keegi, kes pole varem maailmameistriks tulnud.

Mis selle uue palli nii eriliseks teeb?

Eks palli materjalid muutuvad aina paremaks. Lisaks pole uutel pallidel enam õmblusi, millest mõni löökide tagajärjel ikka järgi võis anda. Lapid on nüüd omavahel kokku liimitud. Kindlasti on midagi veel aga seda pead juba pallide maaletoojalt täpsemalt uurima. Neil seda materjali ilmselt lehekülgede kaupa.

Mulle väga meeldib, kui Teie olete ülekannete ajal stuudios mängu analüüsimas. Soovin Teile edu ja jaksu. Loodan väga, et vähemalt veerandfinaalidest alates olete ainult Teie stuudios, et keegi ei asendaks Teid. See on nagu natuke küsimus ka:)

Marko, kuulsid? Tule palun inimesele vastu.:o)

Kunagi oli mul võimalus Lasnamäe "Pantrites" hästi natuke aega mängida. Minu arvates olite teie meeskonna treener (möödas on nii palju aastaid, et tõesti ei mäleta). Haakubki karjääriküsimusega - millised Eesti koondise mängijad teie käe alt tulnud on?

Koondises peaks olema mänginud Martin Kaalma, Martin Lepa, Marko Lepik, Tarmo Saks, Tõnis Kalde, Andre Anis, Vahur Vahtramäe. Peale seda, kui Mustamäe Spordikooli punt ära lagunes olid kolm neli aastat meie juures ka Andres Oper, Alari Lell ja Raivo Nõmmik. Peale Paides vuti ajutist likvideerimist kuulusid kaks aastat meeskonda ka Leetma ja Meelis Rooba. Vot seda praegu enam ei mäleta, kas Atko Väikmeri ja Andres Pärloja olid Balti turniiril kaasas või mitte.

Mängisin omal ajal teie juhendatud Pantrite lastemeeskonnas, millel läks suhteliselt hästi. Samas olime tollal vene võistkondade vastu hambutud ja minu ajal jäi maksimumiks Eesti karika teine koht vist. Tagantjärgi küsimus, mis ennastki vaevanud on - miks Pantrid hoolimata kaks korda päevas treenimisest ja muust jubedast tööst ikkagi Eesti meistriks ei tulnud? Ja siit laiendatud küsimus - mulle ikkagi tundub, et eestlaste füüsilised ja tehnilised eeldused reeglina ei kannata meeskonnaga maailma tippu jõudmist, punnitagu see Pohlak palju tahab. Mida teie arvate?

Loll treener oli! Täiesti tõsiselt. Aga venelaste vastu me hambutud küll ei olnud. Me olime sel ajal ikka ainus Eesti punt, keda venelased no ütleme, et austasid. :o) Minu teada me mingi karika ika võitsime ka. Minu mälu järgi jäime me vahel alla vaid jalgpallikooli koondisele ning aasta vanemates jälle JK esimesele ja KSK-le.

Mina küll usun, et mingil hetkel on Eestil korraga võtta ca 15 Opi, Poomi ja Stjopa (loe: Stepanovi) masti meest ning siis on kõik võimalik.

Millised on JK Kalevi järgmise "viisaastaku" plaanid :o)?

Järgmisest viisaastakust ei tea, aga praegu on vaja Meistriliigasse jõuda.

Palun tutvustage oma karjääri ja kuidas sai alguse Teie ja jalgpalli suhe?

Meie suhe algas omaaegses Pioneeride pargis. Praegu on seal Rahvusraamatukogu ja Saksa saatkond. :o(

Kas usute sama nagu mina, et alles alates aastast 2013 suudab Eesti noortekoondis ning aastast 2015 ka Koondis midagi saavutada?

Ma olen ikka märksa optimistlikum.

Miks on Eesti Noortekoondiste juures vähekogenud treenerid?

Mis nad nüüd ikka nii vähekogenud on? Kõik ikka aastaid juba asja juures. Nagu igas korralikus klubis nii on ka koondises (jalgpalliliidus) tähtis treenerite koostöö ja ühine nägemus mängust. Siit ka inimeste valik.

Miks Te EJL distsiplinaarkomisjonile nii palju jalgu olete jäänud?

Täiesti vale lähenemine. Mitte mina pole neile jalgu jäänud, vaid mina olen neile tööd andnud. Eks ma püüan ennast vahel natuke parandada ka. :o)

Vaidlen vastu sellele, kes palus, et alagruppide viimase vooru mängude ajal teise mängu skoori ei öeldaks. Palun, et just nimelt antaks ka infot selle mängu kohta, mis toimub teisel väljakul, kuna seal toimuv mõjutab otseselt siin väljakul toimuvat. Mängijad ju teavad jooksvalt, mis teisel väljakul seis on ja kes prsaguste seisuda juures edasi pääseb. Õigupoolest peaks neid mänge näitama korraga, hüpates pildiga operatiivselt ühelt staadionilt teisele, kus parajasti põnevam hetk on, kuna tegelikult on ju tegu ühe ja sama sündmusega, mis lihtsalt toimub kahes kohas korraga. Ja suurtele fännidele võiks siis öösel korrata kõiki mänge eraldi täies mahus.

Jälle see ema ja tütre teema :o)

Mis on takistanud Teil saamast mõne Eesti juhtivklubi peatreeneriks?

Ma arvan, et kõige rohkem ikka see, et ma ei ole ühegi sellise klubi president.

Milliseid Eesti jalgapalli puudutavaid arenguotsuseid teeksite Teie praegusest jalgpallipoliitikast teisiti?

Ma arvan, et siin ongi elu ise juba asju paika panemas. Iseseisvaid klubisid on kerkimas ja olukord on normaliseerumas.

Kuidas kommenteerite Teie Pohlaku-Kanniku jalgpallitüli Eesti Jalgpalli Liidus? Milles seisneb Teie arvates Pohlaku probleem? Jalgpalliliidu probleem?

Praegu on jalgpallipidu ja mina küll peotuju solkija olla ei taha.

Õnnestus minulgi Teie käe all kunagi noortekoondises kaasa lüüa, millest on jäänud vaid head mälestused. Küsimus - Kui suurt tähelepanu pöörate oma treeneritöös hoolealuste baasvastupidavuse arendamisele? Millist külge (tehnilist, vastupidavust, kiirust jne.) hindate jalgpalluri juures kõige olulisemaks? Saan aru, et kõik on olulised, kuid kas on midagi sellist mida kõige olulisemaks peate.

Jalgpalli mängimine ongi vastupidavuse arendamine. :o) Nagu ükskõik millisel elualal on ka jalgpallis kõige tähtsam mõistus. Kui protsessor ikka pidevalt kinni jookseb, siis pole midagi teha. Nii järgmine on tehnika. kui pall sõna ei kuula pole kavalast peast tolku. Järgmisena pakuks kiiruse. Jube raske on ikka selliseid mehi nagu, Ronaldinho, Messi, Robben, Henry jne, kes sulle 10 meetri peal kahega ära teevad, katta.

Iga päev, kui emaga mänge vaatame, avastame taas ja taas teie seljast uusi särke. Kust te need saanud olete?

Need on minu "tööriided". ma olen Kalevi treener ja kohustatud kandma Kalevi mundrit.

Kas teile ei tundu, et riikidevahelist jalgpalli enam justkui ei eksisteeri: paljudel Aasia ja Aafrika riikide koondistel on välistreenerid (võib-olla nendeta nad ei olekski finaalturniiril), koondised koosnevad mitmesuguse päritoluga mängijatest. päris naljaks, kui näiteks Prantsusmaa meeskonnas on algkoosseisus vaid mõni üksik prantslane - kõik on praktiliselt neegrid - ja Poola vastu üritavad väravaid lüüa poolakad. kas tõesti OMA mängijaid ei leidu?

Klubide koha pealt olen sellise üldistusega nõus, aga liigad ja riikide koondised on minu arust küll igaüks oma maa ning selle kultuuri ja inimeste ellusuhtumise nägu.

Mis mees on avo sarap! Tutvustage meile avo sarpit ja tema karjääri:)

Kahjuks ei tunne ühtegi sellise nimega kodanikku. :o)

Palve on selline, et te kasutaksite oma positsiooni ja teeksite jalka MM-i kommentaatoritele selgeks, et alagruppide viimaseid mänge kommenteerides nad jumala eest ühe mängu ajal teise samal ajal toimuva mängu seisu ei ütleks. Keda selle teise mängu vaatamine enam pärast huvitab, kui seis teada?

Minu teada ongi nii, et lindilt lastava mängu tulemust varem ei mainita.

Mul on tunne, et lähiaastatel hakkavad MM-idel laineid lööma just Aafrika meeskonnad, sest nagu nende mängudest siiani näha on, mängivad nad mõnuga ründavat jalgpalli ning mängivad kogu 90 min ning ei hakka mängu nö tapma. Kuidas Teie Aafrika meeskondadesse ja nende mängustiili suhtute? kas usute nende suurde edusse lähiaastatel?

Jalgpall on väga demokraatlik. See tähendab, et kõigil on võimalus läbi lüüa. Samas on jalgpall aga väga konservatiivne ning ma arvan, et Aafrika meeskondadel kulub tiitli võitmiseks veel väga kaua aega.

Miks ei ole jalgpallis rakendatud videokorduste vaatamis nagu jäähokis. Nii väldiks ju valesid otsuseid. samas oleks see ilmselt suur ajakulu ning ei oleks kõige parem lahendus? Teine hea lahendus oleks minu arust see, kui teatud komisjon või midagi selle sarnast vaataks mängud videolindilt üle ning määraks/tühistaks kollaseid kaarte.

Jalgpall ei ole ainult tulemus. Jalgpall on ka see, kui grupp inimesi peale mängu kohtunikke, kehva väljakut ja kandilist palli kiruda saab. Lisaks arvan, et mängu pidev peatamine põhjustaks kaitsva jalgpalli uue võidukäigu. Iga paus aitab mängu „mõrvaritel” mänguilu pakkujail rütmi segamini lüüa.

Mulle ei meeldi need jalgpalli tv-kommentaatorid, kes kohtumise eel kommenteerivad eelolevat matsi oma isiklikest hinnangutest ja eelistustest lähtudes. Sellega rikutakse ära kogu edasine matsi põnevus. Ja milleks see tobe ennustamine, ma ei saa aru. Kõige rohkem häiribki kommentaatorite puhul just see isiklike eelistuste pealesurumine ja loba tv-s. kas tõesti ei saa neutraalselt kommenteerida, tekitades tv vaatajas põneva eelootuse - -selle, et mängu ikka tasub jälgida, kuna tõetab tulla nö põnev mäng. A kommentaatrid kahjuks keeravad selle asja juba ellenvalt untsu. Kurb küll, kui selline tase on meie kommentaatoritel.

Mul on väga kahju, kui ma olen kellegi tuju tahtmatult rikkunud. Veelgi hullem, kui olen kellegi huvi jalgpalli vastu vähendanud. Olen valmis selle eest ka Teie karmi ja õiglast karistust kandma. Palun siiski kergendava asjaoluna arvesse võtta, et olen vaid inimene koos kõigi sinna juurde käivate nõrkustega.

Mind huvitaks, miks enamik nn. jalgpalliasjatundjaid kes stuudios sõna võtavad sedavõrd ülekaalulised on?

Saan ainult enda nimel vastata. Olen valge heteromees ja selle üle uhke. Armastan jalgpalli, ilusat naist ja tema poolt küpsetatud hõrgutisi. Kasvatus kah selline, mis käsib taldriku alati puhtaks süüa, siis pidavat järgmisel päeval jälle ilus ilm olema.

Mitu nurka on pallil? Kui võtta, et üks palli tahk on kuusnurkne. Millal Eesti jõuab EM-le?

Vaatamata sellele mitu nurka on lapikestel, millest ta koosneb peaks pall ise ikka ümmargune olema. Nice try e. hyvä yritys! :o) Eesti võimalustest oli juba eespool juttu.

Kuidas mõjuks jalgpallile see, kui suluseis ära kaotada? Muutuks see ründavamaks, kinnisemaks vms?

Prooviti. Resultatiivsus ei muutunud. Jäeti kasutusele võtmata.

Üldiselt jalgpalli vaadates tekib alati mõte, et võiks lüüa rohkem väravaid. Noh, paras oleks umbes niipalju nagu keskmiselt jäähokis lüüakse. Mis lahendus selle saavutamiseks sobiks? Kas näiteks 8 mängijat kummalgi poolel?

Muidugi, mängijaid vähemaks (nt 5), siis võiks veel väravad ka lähemale tuua. Nii ja pall võiks olla selline, mis vähem põrkaks, et kergem kontrollida oleks ja ta võiks väiksem olla, et paremini väravasse mahuks. Ups! Aga see on juba hoopis teine mäng ju. Pealegi on see vist juba leiutatud ka - futsal vist nagu ametlik nimi. :o)

Viimasel ajal on igal MMil mõni üllataja jõudnud nelja parema hulka, aga sellel suurturniiril on nn üllatusi selgelt vähem toimunud. Aga näiteks kui suur šanss oleks Austraalial, Gaanal või Ecuadoril nelja hulka jõuda? Või mõnel neljandal tiimil?

Kuigi üllatajad on alati toredad, eriti veel meiesuguse väikerahva esindaja jaoks, on „suurtel” siiski poolehoidjaid rohkem ja seetõttu oodatakse nende omavahelist kemplemist ikka rohkem.

Kui palju ikkagi annab kodupubliku ees mängimise efekt juurde ühele võistkonnale? Üldiselt on ikkagi edukalt mängitud, nii et tundub, et koduseinad mõjuvad pigem positiivselt kui negatiivselt (liigne pinge). Kui tõenäoliseks peate sellest lähtuvalt Saksamaa võitu?

Olgu võõrsil nii hea, kui tahes kodus on ikka parem. Päris suurteks, kui Argentiinast jagu saavad, siis võivad meistrikski tulla.

Hiina on suures spordis pidevalt arenev riik ja murrab aina enamatel aladel läbi. Millal võiksid nad Teie arvates jalgpallimaailmas tõsiseltvõetavaiks pretendentideks osutuda?

Kohe peale Aafrika riike. Põhjus sama, mis nendelgi. :o)

Kes võiks Teie arvates saada selle turniiri suurimaks värava skoorijaks? (Klosel ja Torresel on hetkel küll soodne positsioon)

Mind rõõmustaks, kui selleks osutuks Gerrard. OK Šhevaga (Ševtšenko) lepiks ka.

Keda peate hetke maailma parimateks väravavahtideks?

Peter Cech ja Dida. Kolmas on loomulikult Mart Poom. :o)

Itaalia puhul räägitakse pidevalt, et neile on väga raske väravat lüüa, aga ometi elu on näidanud vastupidist, et just otsustaval hetkel oskavad nad kobistada. 2000 EM finaalis ja 2002 MM 1/8-finaali lõpus lasid nad endale värava lüüa. USA-ga mängus samuti tegi kaitsja jämeda eksimuse. Hea kaitsemeeskond küll, aga... mitte siiski nii väga hea?

Neil olid vähe rasked ajad tõesti. Nüüd väheke teine olukord. Pealegi on nende jaoks ended ka väga head. Nimelt see mängutulemustega manipuleerimise skandaal tuleb kuidagi väga tuttav ette (1982). :o)

Mis põhjusel 2004. aasta Euroopa meister Kreeka MM-valikturniiril põrus? Minu jaoks suhteliselt müstiline, kuna EMil näidati tõesti silmapaistvat ja tõelist meeskonnamängu, aga nüüd ei suudetud valikgrupist kah edasi saada. Ometi on peatreener sama ja ka mujal ei tohiks olla olulisi muudatusi.

Nende mängu õpiti paremini tundma ja nüüd lööb see välja, et meisterlikkus pole siiski piisavalt kõrge.

Guus Hiddink on olnud edukas Lõuna-Korea ja nüüd tundub ka, et Austraalia koondisega. Kui kaugele võiks ta edaspidi Teie arust viia Venemaa?

Loodetavasti teeb ta head tööd ja Venemaa lõpetab EM-valikturniiril kohe Eesti järel. :o)

Kas play-offides jätkavad kohtunikud brigaadi printsiibil (kõik ühelt maalt) või valtakse parimatest parimad riiklikust kuuluvusest sõltumata? Aitäh!

Endiselt ühest riigist ikka. Vist? :o)

Jäähokis ja korvpallis suudavad mõned mehed veel neljakümneselt ja vanemanagi tipptasemel kaasa rääkida, jalgpallis üle 35-36 aastasena reegline mitte. Millega seda põhjendada?

Konkurents on liiga kõva. Teistel spordialadel pole siin midagi vastu panna. Lisaks on jalgpallis füüsiline koormus ka nt kossu, hoki või võrguga võrreldes ca 2 korda suurem. Ainult suusatajate, ratturite ja triatloni vendadel on elu veel raskem.

***************

Aavo Sarap on jalgpalliklubi Tallinna Kalev treener. Teda võib näha ka ETV jalgpallistuudios, kus ta kommenteerib jalgpalli MMi mänge talle omasel muhedal moel.

Käesoleva spordiaasta suursündmus jalgpalli MM-finaalturniir toimub Saksamaal 9. juunist - 9. juulini. ETV, mille stuudios Sarap mänge kommenteerib, toob spordisõpradele koju kätte 64 kohtumisest 59, neist otseülekanded on 55 mängult.

Aavo Sarap ootab lugejate küsimusi nii jalgpalli MM-võistluste kohta kui jalgpallist üldiselt.