Reuters

Haruldane lind on keskmiselt 9 sentimeetri pikkune ja kaalub 11,5 grammi, kirjutas BBC.

Paapua-Uus Guinea madalikel paiknevates vihmametsades elav papagoi on isegi väiksem, kui mõned sealkandis elavad putukad. Neid linde on kohatud isegi kuni 800 meetri kõrgusel.

BBC programmi Lost land of the Volcano raames toimunud ekspeditsioonil märkasid filmimehed kahte lindu. Esmalt avastas kaameramees Gordon Buchanan lindudele kuuluva pesa, jäädes seda jälgima.

Mees pidi ootama tükk aega, enne kui linnud julgesid pesale tagasi pöörduda, mida Buchanan filmis.

Papagoid kirjeldas 1866. aastal esmakordselt Briti advokaat Philip Lutley Sclater, praeguseks on teada neli alamliiki. Linnud on üldiselt rohelise sulestikuga, kui nende pea on kollakat värvi. Isas- ja emaslinnud tunduvad väliselt sarnased, aga emastel on peasulestik tagasihoidlikum. Maailma väikseimad papagoid toituvad samblikest ja seentest.

Ekspeditsioonil märgati veel haruldast paapua -koseparti (Salvadorina waigiuensis), kes pesitseb raskesti ligipääsetavatel džungliojadel. Tegu on Uus-Guinea saare ainsa endeemilise pardiliigiga.