Eile ütlesid nii Euroopa Komisjon kui ka Euroopa Liit välja oma selge hinnangu Eesti saatkonna juures Moskvas toimuvale ning Venemaa käitumisele. "Kutsume tungivalt Venemaa võime üles täitma oma kohustusi ja kaitsma diplomaate ning diplomaatilist vara vastavalt Viini konventsioonile,” ütles eile Euroopa Komisjoni välisasjade voliniku Ferrero-Waldneri pressiesindaja Christiane Hohmann

Paeti hinnangul tähendab see, et esimene ring plaanitud meetmetest on nüüdseks rakendunud. „Nüüd soovime kindlasti näha, et need avaldaksid ka mõju,” teatas välisminister.

Praegu ootab välisministeerium, et olukord saatkonna juures normaliseeruks sel määral, et saaks taastada saatkonna töö. „Meie praegune peamine lootus on see, et olukord Moskvas meie saatkonna juures rahuneks ning saaksime oma saatkonna täie jõuga tööle panna,” selgitas Paet. „Loodan, et me ei pea rääkima muudest või järgmistest meetmetest.”

Paet on veendunud, et Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu seisukoha väljaütlemine ning Eesti toetamine on väga suur samm ning nüüd tuleb tähelepanelikult jälgida, kuidas venemaa sellele reageerib.

Kaljurand esitas protestinoodi

Täna hommikul külastas suursaadik Marina Kaljurand Vene välisministeeriumi ning esitas protestinoodi nii eilse rünnaku kohta pressikonverentsil kui ka öise vandaalitsemise kohta. Ööl vastu tänast loobiti Eesti suursaatkonda kividega, välisministeeriumi andmetel purunes neli akent.

Ka Paet vestles eile taas isiklikult Venemaa välisminister Sergei Lavroviga ning avaldas tugevat protesti, et Venemaa ei ole jätkuvalt suutnud tagada saatkonna töötajate turvalisust ning rikub endiselt Viini konventsiooni.

Riigid avaldavad toetust

Eilse ja tänase päeva jooksul on Eesti saatkonnaga ühendust võtnud ja oma poolehoidu avaldanud paljude teiste riikide saadikud. Näiteks külastasid eile Moskva suursaatkonda nii Briti, Taani, Norra, Rootsi, Belgia jt saadikud. Paljud, sh ka USA saadik, on oma toetust avaldanud telefoni teel.

Saatkonna ümber on tegevus vaibumas

Urmas Paeti sõnul praegu Eesti saatkonna juures meeleavaldused küll jätkuvad, kuid näiteks täna öösel ei olnud enam valju lärmi ega muusikat. „Inimesed said rahulikult magada. Lõpuks valitses saatkonna ümber vaikus,” rääkis välisminister.

Töötajate perekonnad on Eestisse evakueeritud

Välisministeeriumist öeldi Päevaleht Online’ile, et Eesti saatkonna töötajate pereliikmed on evakueeritud ning praeguseks juba Eestisse toimetatud. Marina Kaljurand aga Moskvast lahkumise kohta veel midagi rääkinud pole.

Välisministeeriumi kinnitusel ei ole praeguseks seatud mingeid konkreetseid piire, kui kaugele peaks meeleavaldajate tegevus minema, et see sunniks lahkuma ka Eesti suursaadiku.